Vasile Magradean
09.07.2019
Știri

Un prefect iese la atac: Primăriile din Harghita să le dea în judecată pe cele din Bacău pentru stabilirea granițelor

Un prefect iese la atac: Primăriile din Harghita să le dea în judecată pe cele din Bacău pentru stabilirea granițelor
Prefectul județului Harghita, Jean Adrian Andrei, consideră că localitățile din județul pe care îl conduce trebuie să acționeze în instanță primăriile din județul vecin, Bacău, pentru stabilirea granițelor, transmite corespondentul Mediafax.

Prefectul județului Harghita, Jean Adrian Andrei, a declarat, marți, corespondentului Mediafax, la finalul unei întâlniri de reconciliere pe tema graniței, desfășurată în localitatea Ghimeș-Făget, județul Bacău, că doar două localități din județul Harghita și-au rezolvat litigiul privind granița.

„Am avut o discuție echilibrată, iar concluzia este că, exceptând două localități din județul Harghita, și anume Lunca de Jos și Lunca de Sus, care și-au rezolvat litigiul de graniță cu localitatea Palanca din Bacău, restul localităților, Ciucsîngeorgiu, Păuleni Ciuc, Frumoasa, Plăieșii de Jos, Sânmartin, vor merge în instanță cu localitățile de graniță din județul Bacău. Acestea nu au nicio revendicare, motiv pentru care, în conformitate cu prevederile legale, partea interesată va acționa în instanță și va depune o acțiune de grănițuire la instanța de contencios administrativ din cadrul Tribunalului Harghita. Localitățile din județul Harghita sunt cele care trebuie să acționeze în instanță județul Bacău. Și Primăria comunei Sânmartin trebuie să acționeze în instanță Primăria orașului Dărmănești, Bacăul nu are revendicări”, a spus Andrei.

Potrivit acestuia, localitățile care se adresează instanței în litigiile privind granițele trebuie să prezinte documente pentru susținerea acțiunii, inclusiv cele eliberate de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI).

La întâlnirea din localitatea Ghimeș-Făget au participat prefecții din Harghita și Bacău, Jean Adrian Andrei, respectiv Maricica Luminița Coșa, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, primarii comunelor situate pe granița dintre cele două județe și reprezentanții OCPI din Harghita și Bacău.

Președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a declarat presei la finalul întâlnirii că, în total, ar fi vorba de aproximativ 100.000 de hectare de teren și pădure care au trecut din Ținutul Secuiesc la județul Bacău.

O astfel de dispută, care privește apartenența Cimitirului Internațional al Eroilor Valea Uzului, a izbucnit între comuna Sânmartin din județul Harghita și orașul Dărmănești din județul Bacău.

Inchide