Un român bea 58 de litri de băuturi carbogazoase pe an. Medicii vorbesc despre efectele nocive asupra organismului

Un român bea 58 de litri de băuturi carbogazoase pe an. Medicii vorbesc despre efectele nocive asupra organismului
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 24/04/2012, 14:05

Fiecare român a băut 58 de litri de băuturi carbogazoase,potrivit estimărilor de anul trecut ale unei companii de băuturirăcoritoare, prezentă și pe piața din România. Studiul arată căacest consum este de peste două ori mai mare față de media țăriloremergente din regiune, dar aproape de media piețelordezvoltate.

Mai mult, consumul per capita din România este cu mult mairidicat decât cel din Ucraina, unde locuitorii au băut aproximativ31 de litri pe cap de locuitor sau Rusia (33 litri), însă cu multmai mic decât în Bulgaria (105,28 litri pe locuitor în 2009),Slovacia (87,35 litri) sau Cehia (122,83 litri), potrivit datelorprezentate într-un raport al companiei. De asemenea, locuitorii dinRepublica Moldova au băut 27,2 litri per capita, în timp ce înUngaria s-au consumat 60,6 litri pe locuitor. Polonia, cea mai mareeconomie din blocul țărilor foste comuniste care au aderat la UE, aavut anul trecut un consum estimat de băuturi carbogazoase de 61,6litri pe locuitor.

În statele în curs de dezvoltare unde operează compania(Polonia, Ungaria, Cehia, Croația, Slovacia, Lituania, Letonia,Slovenia și Estonia), consumul mediu pentru 2009 este estimat la67,9 litri pe locuitor, arată raportul.

Totodată, pe piețele dezvoltate, precum Italia, Grecia, Elveția,Austria, Irlanda sau Cipru, volumul de băuturi carbogazoaseconsumat anul trecut de fiecare persoană este estimat la 59,5litri.

Zahărul – inamicul principal al sănătății

Medicii nutriționiști atrag atenția că în cazul băuturilorcarbogazoase, în special a celor dulci, apar afecțiuni digestive,însă efectele se văd în timp. „Cei mai mulți dintre noi refuzăm săascultăm sfaturile specialiștilor. Aceste băuturi cresc aciditateagastrică și apar balonările. De exemplu, pentru cardiaci,balonările creează presiune la nivelul toracelui și asupraarterelor”, a declarat pentru Gândul Livia Nena,bionutriționist.

Specialistul recomandă părinților să nu le dea copiilor băuturicarbogazoase care conțin cafeină sau zahăr. Dacă un copil bea maimult de 1,5 litri din aceste băuturi, pe săptămână, în organismapare o lipsă de calciu considerabilă, ce duce la dezvoltareabolilor cardio-vasculare și scăderea capacităților mentale. Deasemenea, acest tip de lichide duce la apariția sau accentuareastărilor de nervozitate și agitație, iar riscul aparițieidereglărilor somnului este destul de mare, iar cofeina acționeazănegativ asupra organelor interne, ceea ce conduce în viitor laîmbolnăviri mai serioase. Aceste riscuri se amplifică atât lacopiii, cât și la adulții predispuși la obezitate. Dincolo decofeină, băuturile carbogazoase dulci abundă în zahăr. „Acesta esteun glucid rapid, care, în afară de aportul energetic, nu conținenici un element nutritiv. Zahărul are calorii>, iar organismul poate să funcționeze perfectfără nici un gram”, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic.Medicii stomatologi spun că aceste băuturi atacă și dinți.”Sucurile carbogazoase dulci sunt cele mai nocive pentru smalțuldinților, iar riscul apariției cariilor este destul de ridicat. Înplus, acestea pătează dantura”, spune dr. Stela Nicolaescu.

INFO PLUS

Băuturile carbogazoase dublează riscul aparițieicancerului pancreatic

Băuturile carbogazoase dulci pot dubla riscul dezvoltăriicancerului pancreatic, din cauza conținutului ridicat de zaharoză.Aceasta a fost concluzia a trei studii. Astfel, cercetătorii de laUniversitatea Georgetown, SUA, au evaluat riscul dezvoltăriicancerului pancreatic pentru consumatorii de sucuri care conținzahăr în rândul a 60.000 de persoane din Singapore, pe o perioadăde 14 ani. Al doilea studiu, similar, a fost realizat despecialiștii de la Universitatea de Est din Anglia, pe o perioadăde 16 ani, la care au participat 25.000 de persoane. Riscul a fostconstatat și după cel de-al treilea studiu realizat pe 160.000 depersoane, în cadrul Universității din Hawaii. Potrivitstatisticilor, cancerul pancreatic afectează atât femeile, cât șibărbații, după vârsta de 45 de ani.

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
FOTO. Nume grele din fotbal în istoricul amoros al Laurei Giurcanu. Cu cine s-a iubit...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
A fost lansat primul studiu arheologic al oamenilor în spaţiu. Cercetătorii vor analiza cum trăieşte...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Bill Gates avertizează că următoarea pandemie „va fi mai mortală decât COVID”
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Teodor Niță și Octavian Berceanu, în prima linie a bătăliei cu mafia deșeurilor! VIDEO
Cei mai buni actori, aflați în viață, care nu au primit încă un Oscar
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Banii au intrat direct în conturile românilor! Mii de cetățeni primesc sumele direct pe card
Doliu fără margini! A murit un mare actor. Toată lumea îl plânge
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Care este şcoala pe care dacă o faci în România ai cele mai mari şanse...