• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

USR consideră că Klaus Iohannis ar putea să nu țină cont de decizia Curții Constituționale privind revocarea lui Kovesi

USR consideră că Klaus Iohannis ar putea să nu țină cont de decizia Curții Constituționale privind revocarea lui Kovesi. Cum explică Ioan Stelian această ipoteză

„Am aflat și noi, în urmă cu puțin timp, în legătură cu decizia CCR mult așteptată. În ceea ce ne privește, din păcate, nu putem spune că ne surprinde foarte tare. Am văzut în ultima perioadă o înșiruire întreagă de decizii CCR care par a ajuta consistent puterea actuală. Sunt obligatorii deciziile CCR, trebuie să le respectăm, dar putem să ne permitem să le și comentăm și putem să aducem și critici unei instituții care, pe zi ce trece, arată tot mai clar că judecătorii CCR sunt numiți politic. Până nu vedem motivarea, noi nu am găsit argumente decât în mod contrar. Ne așteptam la o soluție de respingere, nu vedem un conflict de natură constituțional și nu vedem faptul că președintele și-a exercitat puur și simplu o prerogativă legală constituie o încălcare a Constituției. Se încearcă luare unor atribuții importante ale președintelui, confiscarea, dacă vreți, a unor atribuții”, a spus deputatul USR, Ion Stelian.

Întrebat dacă președintele ar putea să refuze să pună în aplicare decizia CCR, Ion Stelian a spus: „Eu vă pot spune că un președinte foarte jucător, în momente atât de tulburi care afectează democrația și statul de drept în România, poate lua în calcul și o astfel de variantă, pentru că are o legimitate constituțională. (…) Nu există nicio cale de atac, dar la fel nu există nicio modalitate de constrângere a președintelui să se supună acestei decizii”, a mai spus deputatul USR.

Curtea Constituțională a decis că există un conflict instituțional, după ce Guvernul a sesizat un posibil conflict între Executiv și Președinție, ca urmare a faptului că președintele Klaus Iohannis a refuzat să o revoce pe Laura Codruța Kovesi, procuror șef al DNA.

Inchide