Vezi AICI ce efecte au radiațiile de la Fukushima asupra organismului uman

Redactor:
Gândul
Un tabel care prezintă valorile radiațiilor și impactul lor asupra organismului uman a fost postat astăzi pe site-ul de socializare Twitter.

Un tabel care prezintă valorile radiațiilor și impactul lor asupraorganismului a fost postat astăzi pe site-ul de socializareTwitter. Motivul: acela de a compara valorilenormale ale radiațiilor, „suportabile” pentru corpul uman, cu celeatinse în Japonia, odată cu seria de explozii de la centralanucleară din Fukushima. Mai ales după accidentul nuclear deazi-dimineață, când a luat foc cel de-al patrulea reactor alcentralei. Rapoartele privind nivelul de radiații la Fukushima nusunt deloc optimiste, chiar dacă pe site-ul Agenției Internaționalepentru Energie Atomică (AIEA) s-a precizat că „nivelul de radiațiieste în scădere”. Ce înseamnă asta: amenințarearadioactivă se îndepărtează de Japonia și se îndreaptă în direcțiaoceanului, datorită rafalelor de vânt. Totodată, mii de oameni aufost evacuați din zonă pe o rază de 30 de kilometri, iar alții,rămași în respectiva arie, au fost sfătuiți să stea la adăpostpentru a se proteja de emanațiile toxice degajate în atmosferă.

Tabelul prezintă pe o scară de la 0.01la 10.000 de milisieverți (mSV) impactul dozelor de radiații asupraorganismului (n.r.: Sievert-ul este unitatea de măsură care exprimădoza medie de radiații absorbită de diferite țesuturi umane, 1 Sv =1.000 mSv )


Potrivit specialiștilor citați de BBC, existămai multe tipuri de radiații, dintre care cele UVB cauzează arsurisolare, iar radiațiile UVA afectează în principal pielea, provocândo îmbătrânire prematură a acesteia, precum și dereglări alesistemului imunitar uman. Ambele tipuri de radiații cresc risculapariției cancerului de piele. Expunerea de scurtă duratăla radiații puternice poate duce la arsuri și afecțiuni asociate cuiradierea, pe când expunerea de lungă durată la mediul toxic poategenera cancer și mutații genetice grave. Sindromul deiradiere se produce în etape, pe o anumită perioadă detimp nedeterminată, în funcție de două variabile: dozaabsorbită de radiații și perioada deexpunere. Totodată, el e generat atât de radiațiile UVB,cât și de cele UVA. În această dimineață s-au înregistrat400mSv de radiație pe oră la reactorul 3 de lacentrala nucleară Fukushima Daiichi, Centrala Nucleară Fukushima 1.Corespondentul științific Ian Sample a oferit mai multe informațiidespre unitățile folosite pentru a descrie nivelurile deradiație.
„Nivelurile de radiație eliberate de centrala nucleară suntdate în Sieverți. Un microSievert este o milionime deSievert”, scrie Ian. În stare incipientă, o persoană”iradiată” are stări de greață, vărsături, febră și dureri de cap.În stadiul al doilea al bolii, organismul uman resimte o stareacută de slăbiciune, însoțită de alte efecte secundare: cădereapărului, hipotensiune arterială și scăderea imunității. În fazaultimă, survine decesul.

Datele corespunzătoare din tabel:

  • 2mSv/an: Nivelul de radiație normal la caresuntem cu toții expuși. La aceste valori, se obține bronzareapielii, mai ales după expuneri repetate la soare.
  • 9mSv/an: Doza tipică de radiație suferită deun echipaj al unei linii aeriene pe cursa polară New York-Tokyo.Zborul la altitudine crește expunerea la radiațiile razelorcosmice.
  • 100mSv/an: Cel mai mic nivel la care ocreștere a riscului de cancer devine evidentă.
  • 1000mSv cumulați: Cauzează forme fatale decancer în 5% din cazurile de expunere, după mai mulți ani.
  • 1000mSv într-o singură doză:Rău de radiație temporar, incluzând greață și scăderea numărului deleucocite. Nu survine decesul.
  • 5000mSv într-o singură doză: Deces în maipuțin de o lună pentru jumătate din cei expuși.
  • 10.000mSv într-o singură doză: Deces în câtevasăptămâni.

Ce înseamnă 1,2 Sieverts, valoarea maximă de radiațiidetectată la Fukushima, pentru organismul uman

O persoană expusă la un mediu toxic în care valoarea radiațiiloratinge pragul de 1,2 Sv va avea stări de diaree, vărsături, precumși o senzație acută de greață. La nivel globular, sângele îșischimbă consistența, iar numărul leucocitelor e într-o continuăcreștere, în funcție de durata de expunere la radiații. Cădereapărului survine la câteva zile de contact cu mediul radioactiv.Efectele se agravează odată cu mărirea dozei de radiații absorbitede organism. (Aurica Stan)

Inchide