Vezi aici LOTUL SIRET – LISTA POLIȚIȘTILOR PUȘI SUB ACUZARE. Ecuația șpăgii: la 30 de cartușe de țigări, 150 pentru vameș, 50 de lei pentru polițistul de frontieră

Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 24/04/2012, 16:31

UPDATE:Mandate de arestare pentru alți 14 polițiști de frontierădin Siret

Curtea de Apel București (CAB) a decis, vineri după-amiază,emiterea altor 14 mandate de arestare pe numele unor polițiști defrontieră de la Vama Siret, aceștia fiind judecați în cursuldimineții într-un al doilea lot trimis de DNA la instanță.

Astfel, instanța a emis mandate de arestare, pentru 29 de zile,pe numele lui Gheorghe Constantin Lavric, Radu Lucanu, MarinelIonel Gîză, Daniela Căpățînă, Adrian Vasile Bălici, CristinelȚiprigan, Cătălin Dumitru Zebreniuc, Valentina Ioana Sauciuc,Adrian Petru Mudrac, Fănel Florin Rădăcină, George Slevoacă, AlinaGheorghe Pavlovici, George Bogdan Ungureanu și Ilie Zahariuc.

Iinstanța a decis ca aceștia să fie arestați preventiv până în 5martie, respingând, totodată, toate cererile invocate de apărătoriilor prin care se solicita în principal stabilirea unei măsuripreventive mai ușoară precum interdicția de a părăsi țara saulocalitatea de domiciliu.

După aflarea soluției, avocații acestora au declarat recurs șiurmează a fi judecată de instanța supremă.(Mediafax)


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție aucomunicat detaliile valului de arestări și rețineri de la Siret.Anchetatorii efectuează cercetări penale față de 59 de persoaneîntre care un comisar de poliție de frontieră, lucrători de polițiela Punctul de trecere a frontierei (PTF) Siret, jud. Suceava șilucrători vamali din cadrul Biroului Vamal Siret.

Iată lista celor puși sub acuzare, așa cum a fost datăpublicității de DNA:

– ANEA AUREL, comisar de poliție, fost șef al PTF Siret, însarcina căruia s-au reținut infracțiunile de luare de mităîn formă continuată și constituire de grup infracționalorganizat;

– patru lucrători vamali, șefi de tură: ȘCLADAN SORINCONSTANTIN, SCHIPOR NICU CEZAR, UNGUREANU LAZĂR, COROLIUC SIMION,în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de dare de mităîn formă continuată;

– 54 lucrători de poliție la PTF Siret – COSMEI ILIE, MANDIUCALINA OLIVIA, ZEBRENIUC CĂTĂLIN DUMITRU, STICLEȚ FLORIN, HOLCAADRIAN, ANDRIȘAN CONSTANTIN DORIN, GRIGORAȘ DANIEL, SASU VASILE,RADU IULIAN, IUGA ADRIAN, COROI MARCEL, BARBĂ DANIEL, COSTACHEMANUEL EUGEN, LUCANU RADU, NEAGU DĂNUȚ – DUMITRU, BĂLICI VASILEADRIAN, GROSU ADRIAN IONUȚ, CĂPĂȚÎNĂ DANIELA, JACOTĂ GEORGE,SLEVOACĂ GEORGE, ȚIPRIGAN CRISTINEL, HAI TRAIAN CONSTANTIN, LAVRICGHEORGHE CONSTANTIN, GÎZĂ IONEL MARINEL, POSMANGIU LUCHIANALEXANDRU, MUDRAC ADRIAN PETRU, NEAMȚU GHEORGHE, RĂDĂCINĂ FĂNELFLORIN, NICHIFORIUC RODICA, LUCHEAN ROMIS VASILE, PAVLOVICIGHEORGHE ALIN, ZAHARIUC ILIE, POMOHACI SILVIU GEORGICĂ, RURACBOGDAN CONSTANTIN, STRUGAR SORIN DORU, SUMANARIU SORIN, SECRIERVASILE, JITĂRIUC VIRGIL, RUȘTE VIOREL, COSTIUC RAMONA, ILIEȘITOADER, FILIPOAIA CRISTINA, LUPU FLORIN CONSTANTIN, MATEI FLORINCONSTANTIN, PINTILII LUCIAN ȘTEFAN, CIOBANU ANDREI, COSIC MIHAELAELENA, AGAPI ELENA ANCA, TOCILĂ MIHAI DORU, COZMINIUC ELENA,SAUCIUC VALENTINA IOANA, UNGUREANU GEORGE BOGDAN, TIMOCI LOGHINDANIEL, NICOLOVICI CRISTIAN TEODOR, în sarcina cărora s-au reținutinfracțiunile de luare de mită în formă continuată șiconstituire unui grup infracțional organizat.

AFLĂ MAIMULT: Șpagă de 100.000 de lei pe turăCOLECTATĂ CU GĂLEATA la Siret. Câți vameși au fost arestați pânăacum. UPDATE

EDITORIAL MARIANSULTĂNOIU: VENEA O ȘPAGĂ PESIRET

Taxă de protecție plătită de polițiștii de frontierăcare încălcau legea

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmităde procurori a rezultat că, în perioada septembrie 2010 – ianuarie2011, la Punctul de trecere a frontierei Siret a fost constituit ungrup infracțional organizat format din lucrători de poliție șilucrători vamali având ca scop strângerea unor importante sume debani, sub formă de mită, ca urmare a trecerii cu vederea,nedenunțării și neconstatării a unor infracțiuni sau contravențiicomise la trecerea frontierei de stat a României, fiind vorba înspecial de tolerarea traficului de țigări.

Cei 54 de inculpați, în calitate de lucrători de poliție la PTFSiret, în baza unei înțelegeri prealabile, au pretins, primit oriacceptat, direct sau indirect, în mod repetat, importante sume debani și bunuri de la persoane care au tranzitat frontiera. Sumelede bani erau luate pentru ca lucrătorii de poliție să le permitămituitorilor introducerea în România a unor bunuri, în generalțigări din Ucraina peste limita legală admisă.

În perioada decembrie 2010- ianuarie 2011, procurorii austabilit că inculpatul Anea Aurel, în calitate de comisar depoliție a pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, în modrepetat, importante sume de bani și bunuri de la polițiștii defrontieră Posmangiu Luchian Alexandru, Rădăcină Fănel Florin,Strugar Sorin Doru și Luchian Romis pentru a trece cu vedereaîncălcarea legii de către subordonații săi. În aceeași perioadă,comisarul de poliție a pretins, primit ori acceptat sume de bani șibunuri și de la cei patru lucrători vamali menționați, pentru a nuefectua controale asupra modului în care își îndeplinesc aceștiaatribuțiile de serviciu. În mod constant, inculpatul a sprijinitgrupul infracțional organizat în scopul comiterii infracțiunilor deluare de mită, pentru a obține beneficii financiare șimateriale.

Ecuația șpăgii: la 30 de cartușe de țigări, 150 pentruvameș, 50 de lei pentru polițistul de frontieră

Din probele administrate de procurori, au rezultat următoareleaspecte privind activitatea infracțională a inculpaților,precizează DNA: pentru a trece frontiera cu 30 de cartușe de țigărio persoană oferea lucrătorului vamal aproximativ 150 lei dreptmită, iar polițistului 50 de lei. Sumele primite de polițiștii carelucrau pe o tură variau între 7.000-8.000 lei până la 20.000-25.000lei, în condițiile în care, într-o tură lucrau aproximativ 10-12persoane.

Celor 59 de inculpați li s-au adus la cunoștință acuzațiile înconformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.La data de 4 februarie 2011, procurorii anticorupție au dispusreținerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, iar la aceeași datăurmând să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere dearestare preventivă pentru 29 de zile. Până în acest moment, Curteade Apel București a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile aunui număr de 15 din cei 59 de inculpați.

DNA subliniază că punerea în mișcare a acțiunii penale este oetapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penalănecesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitatecare nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumțieide nevinovăție.

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Mona Segall, producătoarea Asia Express, salariu colosal! IREAL câţi bani încasează pentru un singur sezon...
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Istoria necenzurată a cântecului care a înmuiat inima dictatorului Nicolae Ceauşescu. „Treceţi, batalioane române, Carpaţii”,...
Misterul simbolului pe care tot mai mulţi români îl au pe maşini
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Ţara care suspendă vaccinarea cu serul Johnson & Johnson, în urma decesului unei tinere
Mona Segall, producătoarea Asia Express, salariu colosal! IREAL câţi bani încasează pentru un singur sezon...
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
PUHOI de LUME la Târgul de CRĂCIUN din Constanța!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Mesaje de Ziua Naţională a României: Citate pentru 1 Decembrie 2021. La mulţi ani, români!
Veste bună pentru absolut toată România! Se întâmplă astăzi, 2 decembrie. Tocmai s-a anunțat
Șoc în familia lui Culiță Sterp. Au făcut anunțul trist cu ochii în lacrimi. A...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...