• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

VIDEO: Cum s-a născut reclama cu FLUTURELE care te face să pui mâna pe telefon și să-ți suni tatăl. Povestea clipului care A EMOȚIONAT România

Cum s-a născut cea mai puternică reclamă a momentului: ce te face să plângi - fluturele românilor sau vrabia grecilor?

În mai puțin de o săptămână de la lansare, clipul publicitar care se folosește de un fluture pentru a spune, într-un minut și jumătate, povestea relației dintre un tată pe care anii l-au împuținat în ochii fiului și băiatul devenit bărbat, a adunat în jur de 150.000 de vizualizări pe YouTube. Conversația dintre cei doi, care începe cu tatăl întrebând agasant ce insectă zboară în preajma lor și fiul răspunzând, din ce în ce mai agasat, până la enervare, „un fluture”, i-a emoționat pe români. „Trebuie să fii de piatră să nu te atingă acest videoclip. Prețuiți fiecare moment alături de cei dragi”, scriu unii dintre cei care au văzut-o.

Impresionant este momentul în care tatăl își îndemnă fiul să citească, cu voce tare, dintr-un jurnal: „Astăzi, fiul meu a împlinit trei ani. Am fost împreună în parc, unde a văzut un fluture. M-a întrebat de 21 de ori ce este și i-am răspuns, de fiecare dată, că este… un fluture. Îmbrățișându-l și iubindu-l mai mult. De fiecare dată”, citește fiul cu voce înecată de emoție în spotul realizat pentru Cosmote de Papaya Advertising și regizat de grecul Constantin Pilavios. Mesajul lui: „Ni se oferă atât de mult timp să vorbim. Nu găsim timp să ascultăm”

„Sunt sute de reclame care îți promit că o să vorbești foarte mult la foarte puțini bani”

Robert Tiderle, general manager al Papaya, a povestit pentru gândul cum s-a născut clipul. Ogilvy, agenția de publicitate a Cosmote, i-a propus o colaborare: să realizeze un spot publicitar pentru abonamentele oferite de compania de telefonie.

„Noi am propus clientului o nouă platformă de comunicare, pe care am numit-o ‘Time to listen’. Sunt sute de reclame care îți promit că o să vorbești foarte mult la telefon, la costuri foarte mici. Am propus să introducem o nouă latură. Când dai un telefon, vrei să comunici ceva, să anunți ceva. Dar ar trebui să ne gândim un pic mai mult și la ce are celălalt de spus. Ar trebui să învățăm să ascultăm. Pentru a ne susține ideea am arătat un filmuleț”, își amintește Robert Tiderle.

Era scurtmetrajul „What is That”, regizat în 2007 de grecul Constantin Pilavios, pe care publicitarul l-a văzut cam în aceeași perioadă în care a primit și misiunea de a realiza clipul. „Eram singur la birou și mi-au dat lacrimile, deși eu sunt un om hârșit în comunicare. Când mă uit la ceva mă uit de ce a pus camera într-un anume fel, mă interesează detaliile tehnice”, spune Tiderle despre momentul în care a văzut filmul în care un tată își întreba agasant fiul: „Ce este aceasta”, iar el îi răspunde agasat până la enervare „o vrabie”.

Cum s-a transformat vrabia din filmul original în fluture

„Clientul a decis să meargă pe această platformă și să o transforme într-un spot de brand”, continuă publicitarul. Inițial, el nu a a vrut să folosească scurtmetrajul regizorului grec. „Orice făceam mintea îmi zbura la el. Ca om de advertising vrei să te detașezi, să faci ceva total diferit. Am recunoscut că eu personal nu pot să fac un alt clip, care să se ridice la același nivel de emoție și am propus să luăm acest filmuleț și să-l transformăm într-un spot. Nu este o adaptare, este un remake, noi am preluat un scenariu”, precizează Robert Tiderle.

Clipul a fost regizat chiar de Constantin Pilavios. „La început, nu a înțeles cum poate fi transformat scurtmetrajul lui într-un clip publicitar. Am obținut acordul lui de principiu. I-am arătat ce vrem să facem și a fost încântat. S-a bucurat că un brand atât de mare s-a decis să folosească filmul lui”, continuă publicitarul.

Marea încercare a celor doi a fost să comprime toată emoția scurtmetrajului într-un minut și jumătate. „În filmul original tatăl se duce în casă și ia jurnalul, aici are jurnalul pe genunchi”, arată Tiderle care este una dintre deosebiri. Totodată vrabia a fost înlocuită cu un fluture din motive tehnice: un fluture este mai ușor de făcut în postproducție.

Un utilizator: „Iubiți-vă părinții, cât mai sunteți, cât mai sunt”

Publicitarul spune că nu se aștepta ca reclama să stârnească atâta emoție. „M-ați făcut sa plâng …. și sunt om în vârstă. Iubiți-vă părinții, cât mai sunteți, cât mai sunt …. regretele vin întotdeauna prea târziu”, a scris cineva sub clipul postat pe YouTube. „Emoționant până la lacrimi. Dacă am învăța să avem răbdare mai multă ce bine ne-ar fi…la toți”, mai scrie altcineva. O altă postare îndeamnă: „Prețuiți fiecare moment alături de cei dragi”.

CE ARE ATÂT DE SPECIAL „FLUTURELE” CARE A EMOȚIONAT ROMÂNIA? RĂSPUNSUL PE FACEBOOK GÂNDUL

Inchide