VIDEO. Povestea studentului care protestează pașnic: „Sunt aici pentru că avem cei mai bogați politicieni”

Redactor:
Laura Holban
Mihai Jitianu, student în București, a ales o modalitate mai puțin obișnuită de protest. A realizat o serie de afișe pe care și-a scris nemulțumirile

Mihai Jitianu, student în București, a ales o modalitate mai puțin obișnuită de protest. Deloc vocal, tânărul originar din Slatina, s-a alăturat protestatarilor din Piața Universității înarmat cu o serie de afișe și cu un tricou pe scrie Sunt aici.

Nemulțumirile lui sunt scrise pe colile de hârtie pe care băiatul le schimbă permanent, astfel încât oricine le poate vedea. Motivele lui? „Viitorul nostru”, „Nedreptatea ultimilor ani”, „Pentru tinerii care decid să plece din țară”, „Pentru că nu putem găsi un job decent la noi în țară”, „Pentru fondurile europene la care nu mai avem acces” și în final, „Pentru că timpul nu mai are răbdare”.

Mihai Jitianu, 23 de ani, s-a mutat la București pentru cea de-a doua facultate, după ce a finalizat la Craiova studiile la Facultatea de Litere. Când a văzut la televizor ce se întâmplă în Piața Universității s-a decis să se alăture mulțimii.

„Am văzut oamenii adunați în piață și am știut că trebuie să merg și eu la proteste. Așadar, sâmbătă, m-am prezentat pentru prima dată la protestele din Piața Universității”, povestește pentru gândul acesta.

Spune că a ales această modalitate de a protesta, pe mutește, pentru că o consideră „sinceră”. Povestește că e sătul de cei care scandează puternic „însă fără pic de credibilitate”.

Tânărul susține că a fost prezent pe rețelele de socializare, că a organizat întâlniri și și-a chemat prietenii și cunoscuții să i se alăture la proteste. „Am fost însă dezamăgit de cei tineri, care promiteau multe acasă însă nu au venit aici, în piață. Posturile primeau multe like-uri și comentarii, însă puțini au fost cei care s-au și prezentat aici”, a povestit băiatul pentru gândul.

Întrebat ce schimbare vede în ultimele zile, studentul amintește reîntoarcerea lui Raed Arafat la Ministerul Sănătății. „Băsescu a vrut să își readucă poporul de partea lui cu această mișcare, însă a pierdut deja încrederea mulțimii dacă în urmă cu o săptămână îl denigra pe omul pe care l-a rechemat să facă parte din Guvern”, afirmă.

Jitianu mai spune că nu are „mare încredere” în mulțimea adunată la aceste proteste, pentru că „este posibil ca atât cei mai în vârstă, cât și cei puși pe bătaie, să fie aduși la manifest cu diferite stimulente”.

În final, cel mai mult îl deranjează „lipsa de reacție a tuturor”. Crede că cei care protestează sunt o parte mică a poporului român. „La un meci de fotbal, adunăm 20 – 30.000 de oameni cu ușurință, însă la un asftel de manifest, abia ies 2.000 de oameni. Găsești mai mulți indivizi în mall. Cine știe, poate punem iar un brad de Crăciun gigantic și poate ne adunăm mai mulți”, conchide Jitianu.

Inchide