VIDEO. SCANDALUL IMNULUI de la România-Franța. Marcel Pavel și FRF, amendați pentru imnul greșit. Pavel: „Dacă spuneam Traian, se interpreta politic”

Redactor:
Mihai Schiau
IMAGINI INEDITE DE AZI-NOAPTE: cum a continuat meciul România-Franța în Centrul Vechi!

UPDATE 12.45 Federația Română de Fotbal (FRF) și Marcel Pavel vor fi amendați, miercuri, cu câte 5.000 de lei, pentru intonarea imnului național cu alt text, înaintea meciului România – Franța, jucat, marți seară, pe Național Arena, a declarat pentru MEDIAFAX prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei. Cum ți se pare acestă decizie? Comentează AICI

CTP: Să ne întoarcem la „Trei culori”

Întrucât mi-am exprimat opinia că echipa națională de fotbal poate fi declarată în faliment și desființată ca orice întreprindere neperformantă, nu știu ce aș mai putea adăuga. Poate doar faptul că 0-0 cu Franța este încă un nonsens: meciul acesta trebuia fie pierdut cu 0-3, fie câștigat cu 4-3.

Florin Negruțiu: Brazdă, varză, buză umflată: un Scorilo nul. COMENTARIU LIVE

Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la brazdele care săreau din ghetele lui Nicoliță sau Ribery, am un sentiment de melancolie. Îmi amintesc de dunele de la meciul România-Danemarca de pe Lia Manoliu.

UPDATE 12.24 Marcel Pavel: A fost alegerea mea să modific imnul la meciul cu Franța

Contactat de MEDIAFAX, cântărețul Marcel Pavel a explicat că a fost alegerea sa să cânte imnul astfel și a discutat cu cei de la FRF în acest sens, aceștia fiind de acord cu opțiunea sa. Cântărețul a precizat că timpul alocat pentru ambele imnuri a fost de 3 minute și a fost chiar depășit cu 10 secunde. Astfel, el a ales să cânte două strofe din imnul național, însă ultimele două versuri din cea de-a doua strofă – „Și că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume/ Triumfător în lupte, un nume de Traian!” – au fost înlocuite cu ultimele două versuri din prima strofă „Acum ori niciodată croiește-ți altă soartă/ La care să se-nchine și cruzii tăi dușmani!”, acestea constituind un refren.

Varianta oficială prescurtată a imnului național al României conține versul cu „Traian”

Reacții DURE ale presei franceze după meciul România-Franța: „Am jucat pe un grotesc câmp de cartofi presărat cu mușuroaie de cârtiță”

Brazdă, varză, buză umflată: un Scorilo nul. COMENTARIU LIVE

Din gazonul de pe Național Arena AU SĂRIT BRAZDE DE PĂMÂNT! Cine-și asumă responsabilitatea? MESAJELE TALE ȘI PE FACEBOOK GÂNDUL

Ce-au spus selecționerul francez, Gică Hagi și George Copos despre gazonul de pe Național Arena

ÉGALITÉ, FRATERNITÉ: Cum au fraternizat românii cu francezii după meci în Centrul Vechi

„Am vrut să cântăm aceste versuri ca pe un îndemn. N-a fost rea-voință, n-a fost nimic tendențios. A fost alegerea mea, ca toți suporterii să cânte cu noi. Sunt onorat că am fost invitat să cânt imnul de stat”, a spus Marcel Pavel, adăugând că în urma interpretării sale a primit mesaje de felicitare.

„N-a deranjat pe nimeni, decât presa (…). (Imnul n.r.) L-am cântat cu patos, cu demnitate, cu plăcere. Atmosfera a fost excelentă”, a mai spus cântărețul, declarându-se încă o dată onorat să cânte pentru echipa națională pe noul stadion. „Nu mă interesează politica. Să n-aud de politică”, a mai adăugat el.


UPDATE 12.19 Un oficial al FRF a declarat, pentru gândul, că instituția nu are cum să impună sau să schimbe imnul României. „Nu avem noi cum să impunem ce imn să se cânte. Imnul este unul singur și este prevăzut prin lege cum trebuie să sune”, a spus sursa, precizând că, în scurt timp, va veni și o reacție oficială a președintelui FRF, Mircea Sandu.


Marcel Pavel, care a interpretat „Deșteaptă-te, române” înaintea partidei România-Franța, este acuzat că a schimbat versurile imnului nostru național. Astfel, în loc să cânte integral toate cele patru versuri din cea de-a două strofă, le-a repetat pe primele două.

Artistul spune că Federația Română de Fotbal (FRF) i-a impus această versiune: „Imnul nu putea fi redat integral, strofele au fost stabilie de Federație, am primit foaia cu versurile de la Federație”.

Iată versiunea originală a strofei a doua:
„Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume
Că-n aste mâini mai curge un sânge de roman,
Și că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume
Triumfător în lupte, un nume de Traian!”.

Iată varianta cântată de Marcel Pavel:
„Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume
Că-n aste mâini mai curge un sânge de roman,
Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume
Că-n aste mâini mai curge un sânge de roman”.

Astfel, Marcel Pavel a evitat tocmai un vers în care apare numele Traian. „Se interpreta politic dacă spuneam asta”, a explicat Pavel, cu referire clară la președintele Traian Băsescu. „Mi s-ar fi reproșat dacă aș fi cântat cu Traian”, a precizat cântărețul.

Ulterior, Marcel Pavel a făcut dovada că știe varianta originală a imnului național, pe care l-a interpretat corect la RTV.

„Am ales să repet primele două versuri pentru a-i îndemna la luptă pe jucătorii echipei naționale a României, este un îndemn la luptă”, a încercat Pavel o altă explicație.

După care a mai găsit încă un motiv pentru care a schimbat imnul: „Spectatorii nu prea știu alte versuri, iar eu voiam ca publicul să cânte cu mine”.

Iată varianta „Deșteaptă-te, române”, cântată corect de Andra în deschiderea meciului Bute-Mendy, din 9 iulie 2011.

Sorin Oprescu a vrut ca Marcel Pavel să cânte imnul

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că et cel care l-a rugat pe Marcel Pavel să interpreteze imnul național al României, înaintea meciului de aseară.

„Greșeala” din versuri o pune pe seama emoțiilor: „Avea emoții, că e om, nu e robot”, a declarat Oprescu.

COMENTEAZĂ ACEST SUBIECT ȘI PE FACEBOOK GÂNDUL

Inchide