VIDEO | Tot ce trebuie să știm despre rozacee. Medic: „Este cunoscută ca fiind cauzată de consumul excesiv de alcool, dar e un mit”

Publicat: 05/12/2022, 14:08

Iulia Panțuru, medic specialist dermatolog, a vorbit, la Neațza cu Răzvan și Dani, despre cum se poate trata rozaceea. Doctorul a menționat care sunt stadiile afecțiunii și ce trebuie să facem la fiecare dintre ele.

„Rozaceea e o afecțiune cutanată, care se manifestă, în general, la nivelul feței, dar poate să apară și pe gât sau decolteu. Se manifestă în funcție de stadiul în care se află. Primele semne de rozacee apar din adolescență și se manifestă printr-o înroșire excesivă la emoții, la factori de stres, care apoi dispare complet. Stadiul 2 este cel de cuperoză, în care apare o roșeață permanentă, care nu mai dispare și se agravează la aceiași declanșatori, asociată cu dilatații ale vaselor de sânge la nivelul feței (în special pomeți, bărbie și zona centrală a frunții). Stadiul 3 este acela în care apar deja coșuri, în care rozaceea seamănă cu acnee și de multe ori este confundată și tratată incorect. Stadiul 4 – când pielea se îngroașă foarte tare și apare și afectarea oculară”, a spus doctorul.

Produse pe care ar trebui să le evităm când avem primele semne de rozacee

Conform medicului, când avem rozacee avem și un ten sensibil, care se usucă foarte ușor, așa că vom evita peeling-urile chimice foarte puternice, chiar și acidul salicilic, glicolic. Evităm procedurile agresive cu pielea. Alegem un tratament cu laser sau varianta cu hidratare a pielii injectabil.

„Problemele se accentuează din cauza frigului, în special roșeața devine mai proeminentă și este foarte puternică senzația că tenul nostru se strânge. Rozaceea se accentuează și în sezonul cald, din cauza radiațiilor ultraviolete, căci pielea este foarte sensibilă”, a adăugat specialistul.

Doctorul informează că tratamentele diferă de stadiul în care ne aflăm. „Dacă suntem în faza de început, putem apela la un tratament cu IPL, care să închidă vasele superficiale. Dacă avem o roșeață permanentă, vom folosi niște creme care să prevină agravarea ei, iar ștergerea ei se va face doar cu terapii laser. În stadiul în care apar coșuri, folosim foarte des antiparazitare, pentru că există o suprapopulare a unui parazit, iar terapiile sunt puțin diferite. Este recomandat că terapiile laser să fie făcute în sezonul rece, că avem o interdicție de a ne expune la soare (3-4 săptămâni).”

„Pacienții sunt dispuși să plătească foarte mult ca să scape de rozacee”

„Cu siguranță că putem să ameliorăm foarte mult problemele cu rozaceea. Dacă vorbim de laser, vor fi necesare ședințe de întreținere. Pacienții sunt dispuși să plătească foarte mult ca să scape de rozacee, că această roșeață în obraji este cunoscută ca fiind cauzată de consumul excesiv de alcool, ceea ce este un mit”, a mai spus Iulia Panțuru.

Aceasta recomandă să se apele la medicii dermatologi, care vor fi mult mai atenți la procesul de curățare, vor folosi substanțe în funcție de stadiul în care se află afecțiunea, iar pentru că hidratarea e extrem de importantă, pe cât posibil cu aceste creme speciale.

„Pentru persoanele care se machiază, ar fi bine să se folosească fonduri de ten mai fluide, hidratante, în detrimentul celor pudrate sau care usucă pielea”, a încheiat ea.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun