VÎNTU A FOST ELIBERAT. Băsescu, despre acuzațiile lui SOV: „Un inculpat nu poate fi confruntat cu un șef de stat”

Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 23/04/2012, 20:44

Un complet al Curții de Apel București(CAB) a judecat ierirecursul formulat de cei trei împotriva deciziei de arestare pentru29 de zile care a fost pronunțată săptămâna trecută de TribunalulBucurești. Completul a fost format din trei judecători, respectiv:Viorica Costiniu, Luciana Mera și Cristina Rotaru. Ultima a făcutopinie separată fiind împotriva punerii în libertate a omului deafaceri. Practic, decizia a fost luată cu 2 la 1.

Judecătorii au menținut însă în continuare interdicția pentrucei trei de a părăsi țara, adăugând și alte câteva interdicții, cumar fi: trebuie să se prezinte în fața poliției și a parchetuluicând sunt chemați; trebuie să informeze autoritățile când îșischimbă domiciliul; nu au voie să poarte armă. În plus, omul deafaceri Sorin Ovidiu Vântu nu are voie să ia legătura cu OctavianȚurcan, precum și cu frații Virgil și Nicolae Popa. Aceeașiinterdicție a fost aplicată și lui Octavian Țurcan.

Ce spune acuzarea

Parchetul instanței supreme susține că, prin acțiunileîntreprinse în scopul zădărnicirii și îngreunării executăriipedepsei a unui condamnat – Nicolae Popa – la 15 ani de detenție,Vântu, Țurcan și Stoian au dovedit „nu doar perseverențăinfracțională accentuată, dar și ignoranță față de sistemul dejustiție”. Probele acuzării constau într-o serie de interceptăritelefonice, reprezentând discuții între Vântu și Nicolae Popa,Vântu și Virgil Popa, Vântu și Octavian Țurcan și Alexandru Stoianși Virgil Popa. De asemenea, procurorii au efectuat două comisiirogatorii în cadrul cărora au obținut extrase de cont din carerezultă că, prin intermediul unei firme a lui Octavian Țurcan, aufost virați bani către o firmă din Indonezia aparținând lui NicolaePopa.

Tribunalul București a acceptat argumentele procurorilor.Astfel, în decizia prin care s-a decis arestarea celor trei s-aureținut următoarele: „Tribunalul găsește deosebit de relevantfaptul că începerea urmăririi penale și, mai mult, luarea uneimăsuri restrictive de libertate nu au avut niciun impact asupraatitudinii inculpaților față de normele penale și ordinea de drept,norme pe care aceștia au ales să le ignore și în continuare cuindiferență dar și vădită desconsiderație față de capacitateaorganelor judiciare române de a-i trage la răspundere penală.

Singurul efect al acestor măsuri a fost acela că cei treiinculpați și-au luat anumite măsuri de precauție la care Tribunalula făcut deja referire anterior. În acest mod, pericolul social alinculpaților s-a reliefat gradual odată cu perseverența manifestatăde aceștia prin acte materiale succesive în scopul de a împiedicași îngreuna executarea pedepsei aplicate condamnatului PopaNicolae”.

Cum s-a apărat SOV

Sorin Ovidiu Vântu – ca și ceilalți doi inculpați – a refuzat sădea declarații(în sensul de a fi audiat și de a răspunde laîntrebări) în fața instanței de recurs, dar și-a precizat punctulde vedere la finalul ședinței de judecată. El a declarat căprocesul este unul politic: „Este evident că nu am de-a face cu unproces, ci este o problemă strict politică. Provine din politică șiîmi pare rău că instituțiile acestui stat fac absolut orice pentrua-l satisface pe acest om (Traian Băsescu – n.r.)”. SOV a relatatpe larg despre relația sa cu șeful statului care i-ar fi solicitatsprijin mediatic în anul 2007: „În 2007, la referendum, el a venitla mine să-l susțin. Eu i-am spus că sunt de acord și am stabilitîmpreună cu el anumite criterii în baza cărora îl susțin, bazate peprogresul și modernizarea României”.

Relațiile dintre cei doi s-ar fi stricat după ce șeful statuluii-ar fi cerut o parte din trustul Realitatea: „După aceea, emisariai lui au venit să-mi ceară o parte a trustului media. Evident căam refuzat. Încep amenințările, eu refuz în continuare. Am fostamenințat că voi fi tocat financiar, am refuzat. Am fost amenințatcă voi avea probleme, am refuzat… Ulterior, a venit un control deopt luni la Realitatea TV, pentru ca în final totul să culmineze cuarestarea mea”.

Cum a răspuns Traian Băsescu

Președintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la Bruxelles,răspunzând unei întrebări referitoare la acuzațiile lui SorinOvidiu Vântu, că este o greșeală să se creadă că „un inculpat poatefi confruntat cu un șef de stat”. „Dacă dumnevoastră credeți că uninculpat poate fi confruntat cu un șef de stat, cred că faceți ogreșeală”, a spus Băsescu, potrivit unei înregistrări de laconferința de presă susținută de Băsescu la Bruxelles, dupăConsiliul European, difuzată de Antena 3. „Întrebați-l pe el dacăare vreo probă dacă spuneți că a făcut nu știu ce afirmații. Nu măîntrebați pe mine ce vorbește un inculpat”, a adăugat șefulstatului.

Citește și

Băsescu: Faceți o greșeală dacăcredeți că un inculpat poate fi confruntat cu un șef destat

CITEȘTE ȘI Șoferul lui Vântu,Alexandru Stoian, a părăsit arestul

CITEȘTE ȘIAutoturismul personal al lui Vîntu, lăsat în curteaarestului

Vântu,în instanță: Pentru dumneavoastră, Popa este un condamnatpericulos, pentru mine e unprieten

Băsescu nu a dorit săcomenteze cazul Vântu: „Hai măi, lăsați-mă înpace!”

Vântu:Nu am de-a face cu un proces, ci cu o problemă strictpolitică

Asociațiile „Cuțu-Cuțu” și”Doggie-Dog” depun o plângere pentru împușcarea câinelui lui Vântu,rănit în timpul percheziției

Cum a încercat Vântusă protesteze după gratii: nu și-a luat medicamentele și a refuzatmasa din închisoare

PICCJ: Vîntu, Țurcan și Stoian au dovedit nu doar perseverențăinfracțională, ci și ignoranță

PDL,despre cazul Vântu: „Lăsați instituțiile statului să-și facătreaba”

Sorin Ovidiu Vîntu, Octavian Țurcan și AlexStoican, arestați pentru favorizarea lui Nicolae Popa. Vîntu:”Rușine doamnă, rușine!”

CITESTE SI Stenograma I: Sorin Ovidiu Vântu cătrefugarul Nicolae Popa: „Banii sunt trimiși, mâine îi ai. Sunt f… dintoate părțile, am 7000 de oameni pe cap și tu mă suni de 5000 deori pe oră” EXCLUSIV

CITESTE SI Stenograma a II-a. Sorin Ovidiu Vântucătre Nicolae Popa: „Golănaș mic, hai, te sărută Sorin, și încep săiau măsuri pentru toate alea”

Procurorii au cerut arestareapreventivă a lui Sorin Ovidiu Vântu

De ce a fost reținut acumSorin Ovidiu Vântu. Fugarul Nicolae Popa se pregătește să ajungăacasă, după 10 ani

Ministerul Justiției:Președintele indonezian a aprobat pe 25 august extrădarea luiNicolae Popa. Pe 6 septembrie s-a formulat o a doua cerere deextrădare

CTP: Nu m-ar mira ca Băsescusă instrumenteze politic arestarea lui Vîntu, iar Vîntu să facă totceea ce îi stă în putință să-l dea jos de la putere peBăsescu

Surse judiciare spun, pentruGândul, de ce a fost ACUM reținut Vântu. Câteva zeci de mii de eurotrimiși fugarului Popa. E posibil ca azi să se ceară arestarea pe30 de zile

Sorin Ovidiu Vântu a fostreținut de procurori: „Atunci când Băsescu va pierde o bătălie,să-l văd în locul meu” – BREAKINGNEWS

Șoferul lui Sorin OvidiuVântu, reținut de procurori

Vântu, cheie în cele maicomplexe dosare din justiție, dar scos de sub acuzare sauachitat

Comunicatul Parchetului de pelângă Înalta Curte de Casație și Justiție

Poliția indoneziană: NicolaePopa urmează să fie extrădat în România

Ce ar putea spune Nicolae Popadespre Vântu

Surse: SOV dat în consemn lafrontieră. Reacția lui Vântu: „Dacă vreau să plec din țară, plec!În ceea ce mă privește nu e nicioproblemă.”

Fostul director Gelsor,capturat la Jakarta. Cum a reacționat Vântu

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
'Iub, te-am regulat cum trebuie?' Avem discuțiile dintre iubita lui Dragnea și amantul Paul
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Horia Moculescu, alergat de frații Becali pentru o datorie la jocurile de noroc? Prima reacție...
Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat sfârşit
Cei care dau traseul pentru PERMIS trebuie să se ferească de această mașină
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
'Iub, te-am regulat cum trebuie?' Avem discuțiile dintre iubita lui Dragnea și amantul Paul
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
INTERVIU cu prof. univ. dr., fostul șef al Spitalului de Boli Infecțioase, Sorin RUGINĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Ungurii au tupeu maxim. Lovitură toată în România. Este fără precedent
Dumnezeu protejează România! Semnul divin din cartierul Zorilor, o raritate într-o mie de ani. FOTO
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...