• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Vlădescu: Trebuie concediați 100.000 de bugetari. Rădulescu, BNR: Dați afară pilele

Vlădescu: Trebuie concediați 100.000 de bugetari. Rădulescu, BNR: Dați afară pilele
Salariile bugetarilor, care vor fi tăiate în scurt timp cu 25%, ar putea reveni la nivelul de acum doar dacă vor fi dați afară "cel puțin" 100.000 de bugetari, după cum a declarat joi ministrul Finanțelor, Sebastian Vlădescu. El a precizat că, oricum, România s-a angajat în fața FMI ca până anul viitor personalul bugetar să nu depășească 1,29 milioane de angajați, ceea ce înseamnă 70.000 de concedieri.

Reduceri de personal s-ar putea face însă și în educație și însănătate. „Mulți dintre noi au impresia că nu se poate tăia dinnumărul de profesori pentru că este un sacrilegiu. Nu este chiarașa. Ar fi suficient să aduni școlile cu un număr redus de elevi,cu cadre angajate temporar, pentru a face o economie în plus. Și încazul spitalelor se poate face la fel. Cel mai recent exemplu careîmi vine în minte este cel al Spitalului Municipal București, undeam aflat că personalul auxiliar îl depășește pe cel medical, adicăsunt mai mulți administratori și liftieri decât asistente șidoctori”, spune Rădulescu. Oficialul BNR este de părere că acesttip de angajat este un „dublu cancer” pentru economie: „În primulrând, pentru că acele persoane, în loc să fie pe piața forței demuncă, stau la adăpostul unor ziduri groase și a unor salarii graseși, în al doilea rând, pentru că principala lor ocupație este să lefacă viața cât mai mizerabilă celorlalți, a celor care produc”.

Trebuie prinși pensionarii frauduloși

În ceea ce privește posibilitatea ca salariile și pensiile sărevină la un moment dat la nivelul de dinaintea tăierilor,directorul de la banca centrală susține că sunt două situațiidiferite. În cazul pensiilor, s-ar putea face rost de suficiențibani dacă ar fi descoperiți 200.000 – 300.000 de pensionarifrauduloși, care să fie puși la plată alături de cei care le-aufacilitat primirea pensiei nemeritate. Din cei 5,6 milioane depensionari circa 900.000 au ieșit la pensie pe caz de boală.”Personal, cred că cel mai potrivit ar fi ca aceste venituri să fiefolosite pentru a majora pensiile începând de jos în sus”,precizează Rădulescu. În cazul revenirii salariilor la normal, elconsideră că ar trebuie să existe, de asemenea, o anumită ordine,primii la majorare fiind cei care lucrează în învățământ și cei dinsănătate și abia apoi cei din administrație.

Salariile bugetarilor, care vor fi tăiate în scurt timp cu 25%,ar putea reveni la nivelul de acum doar dacă vor fi dați afară „celpuțin” 100.000 de bugetari, după cum a declarat joi ministrulFinanțelor, Sebastian Vlădescu. El a precizat că, oricum, Românias-a angajat în fața FMI ca până anul viitor personalul bugetar sănu depășească 1,29 milioane de angajați, ceea ce înseamnă 70.000 deconcedieri.

Întrebat cum comentează declarația subalternului său, premierulEmil Boc a evitat un răspuns concret și a preferat să aducă amintecă anul trecut a redus 36.000 de posturi din sistemul bugetar. „Eufac analize la toate nivelele, pe toate palierele, cu privire lapersonalul ce urmează a fi disponibilizat din sectorul bugetar. Potîn acest moment doar să spun două lucruri că, până în momentul defață, Guvernul pe care îl reprezint a redus cu 36.000 de posturipersonalul bugetar, iar numărul final pe care îl vom stabili varezulta în urma tuturor analizelor pe care le facem acum în toateministerele, în toate structurile, în toate agențiile, astfel încâtdecizia pe care o vom lua să fie argumentată și fundamentată perealități concrete”, a precizat premierul.
Până în momentul de față, deși restructurarea sistemului bugetar afost anunțată de la începutul anului trecut, Guvernul nu arefinalizată o analiză din care să rezulte unde și câte concedierivor fi făcute.
Soluția pentru a „subția” aparatul bugetar fără a afectaactivitatea statului ar putea fi însă concedierea pilelor, apersoanelor care au fost angajate la stat doar în baza relațiilorde rudenie sau politice cu diverși oameni politici, după cumsusține Eugen Rădulescu, director BNR, care crede că „romanele luiKafka descriu o lume sănătoasă în raport cu ceea ce s-a întâmplatîn administrația publică românească în ultimii 20 de ani, înspecial în perioada 2004-2008”.

Soluția este renunțarea la nepotism

„Consider că, la cât de gravă este situația, singura soluțieeste să fie date afare toate pilele”, a declarat el pentru Gândul,precizând că aceasta este opinia sa personală, care nu reflectăpoziția oficială a BNR. „Cea mai mare problemă este cea dinadministrațiile locale, care ar putea funcționa foarte bine și dacăs-ar tăia o treime din personal”, a adăugat oficialul BNR. Înadministrația publică lucrează circa 330.000 de persoane.Concedierea a 50% dintre ele ar putea aduce o economie de până la2,2 miliarde de euro anual, conform unei analize recente a ZiaruluiFinanciar. (Citește mai departe în paginaurmătoare)

Inchide