Vot final pentru funcția de rector al Universității Babeș Bolyai din Cluj. Cine sunt și ce își propun cei doi candidați rămași în cursă

Redactor:
Ramona Loznianu
Vot final pentru funcția de rector al Universității Babeș Bolyai din Cluj. Cine sunt și ce își propun cei doi candidați rămași în cursă
Cristina Ciumaș și Ioan Aurel Pop se vor înfrunta joi, 8 martie, în al doilea tur al alegerilor pentru funcția de rector al Universității Babeș Bolyai

Cristina Ciumaș și Ioan Aurel Pop se vor înfrunta joi, 8 martie, în al doilea tur al alegerilor pentru funcția de rector al Universității Babeș Bolyai. În primul tur, organizat pe 1 martie, cei doi candidați au obținut 475 de voturi (39,16%), respectiv 439 de voturi (36,19%). Cel care va câștiga îl va înlocui pe Andrei Marga, care a avut patru mandate în fruntea UBB (1993-2004 și 2008-2012) și care nu mai poate candida.

La votul care se va desfăsura joi între orele 9:00 și 17:00 vor participa aproximativ 1.600 de studenți, cercetători și cadre didactice ale universității.

Cristina Ciumaș, care a obținut cele mai multe voturi în primul tur, are 43 de ani, este doctor în Științe Economice, specializarea Finanțe, iar în prezent este prorector al UBB, responsabil cu finanțarea, administrația și relația cu economia. Lucrează în cadrul universității a cărei absolventă este din 1992, cunoaște trei limbi străine (franceză, engleză, rusă), a fost membru, dar și manager în cadrul mai multor proiecte de cercetare, și a publicat peste 100 de lucrări științifice și didactice.

Printre obiectivele trecute în programul său managerial se numără îmbunătățirea calității programelor de studiu pentru a-i atrage pe studenți, intrarea UBB în top 500 al celor mai bune universități din lume, potrivit clasificării Shanghai Jiao Tong, poziționarea pe primul loc în clasamentul național la indicatorii performanței științifice și ai resurselor atrase pentru finanțarea activității de cercetare științifică, identificarea și promovarea oportunităților de creștere a veniturilor de natură salarială prin intermediul contractelor de cercetare științifică, proiecte cu finanțare europeană, contracte de consultanță, creșterea bugetului Universității prin creșterea veniturilor de la bugetul de stat, dar și prin sporirea veniturilor extrabugetare, implicarea directă a studenților în actul de management, majorarea burselor și a ajutoarelor sociale, atragerea studenților străini.

Ioan Aurel Pop are 57 de ani și este cel mai tânăr membru al Academiei Române. Este absolvent al Facultății de Istorie și Filozofie și cadru didactic în cadrul UBB din 1984. În prezent este profesor universitar la catedra de Istorie medie și directorul Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române. Academicianul a mai fost directorul Centrului Cultural Român din New York și directorul Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția. Știe cinci limbi străine (engleză, franceză, italiană, germană și maghiară) și a publicat peste 50 de cărți și peste 400 de studii, articole, eseuri publicate în țară și în străinătate.

Printre obiectivele academicianului se numără asigurarea unei educații adaptate la actualul nivel al societății (stimularea perfecționării studenților în cunoșterea limbilor străine, programe de recrutare a absolvenților de vârf, revenirea la seminariile de specialitate, reluarea cercurilor studențești), susținerea activității științifice (colaborarea cu alte instituții, publicarea rezultatelor cercetărilor, reducerea regiei de 25% percepute de universitate din valoarea proiectelor și contractelor de cercetare și lăsarea unei cote-părți la dispoziția departamentului sau echipei), includerea UBB în topul celor mai bune 500 de universității din lume, programe de asistență socială pentru studenți și cadre didactice tinere, renovarea și construirea de cămine pe terenuri deținute de UBB, stimularea finanțărilor prin granturi naționale și europene, descentralizarea financiară la nivelul facultăților și departamentelor, depolitizarea UBB.

Miza UBB

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este mai veche și cea mai mare din țară, cu peste 50.000 de studenți la peste 100 de specializări, în cadrul celor 21 de facultăți. Anul trecut, universitatea a oferit 4.760 de locuri la buget, plus 9.026 de locuri în regim cu taxă, învățământ de zi, și alte 2.685 de locuri cu taxă la învățământ la distanță. Taxele de școlarizare la UBB variază între 2.000 și 4.500 de lei, în funcție de facultate. De asemenea, au fost 430 de locuri oferite studenților străini, pentru care taxa anuală este de 8.100 de lei. Astfel, numai din taxele de școlarizare de la învățământul de zi, fără a lua în calcul taxele de la IDD și studenții străini, calculat la cea mai mică valoare – 2.000 lei, UBB încasează peste18 milioane de lei (4 milioane de euro) numai de la studenții dintr-un an. La veniturile proprii se adaugă și sumele atrase pe proiecte din fonduri europene, sponsorizări și granturi de cercetare. În 2011, veniturile proprii au reprezentat 56% din bugetul universității, potrivit lui Andrei Marga.

Dincolo de miza financiară, este vorba și de prestigiul de a conduce singura universitate din România luată în calcul pentru a intra in topul Shanghai, care clasifică cele mai bune 500 de universități din lume.

În plus, universitatea este recunoscută și pentru faptul că a dat patru ministri ai Educației: Liviu Maior (1992 – 1996), fostul rector Andrei Marga (1997 – 2000), profesorul de psihologie Mircea Miclea (2004 – 2005) și Cătălin Baba, membru al actualului guvern. În plus, între octombrie și decembrie 2009, premierul de atunci, Emil Boc, a asigurat interimatul la Ministerul Învățământului.

Inchide