Vrei să fii MANAGERUL Arenei Naționale? Iată condițiile

Vrei să fii MANAGERUL Arenei Naționale? Iată condițiile
Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 24/04/2012, 06:11

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, vrea să recupereze o parte din banii investiți în proiectul Arena Națională prin concesionarea stadionului către o firmă privată, care să îl administreze. Potrivit unui proiect de hotărâre, inițiat de primarul general, concesiunea se va face pe o durată cuprinsă între 45 și 49 de ani.

În primii patru ani ai concesiunii Primăria Capitalei nu va primi niciun euro redevență, urmând ca apoi să primescă 15% din profitul net obținut de firma care va primi, în concesiune, stadionul de 55.000 de locuri.

Citește și Oprișan: Dacă vrea gazon pe Național Arena, Primăria trebuie să mai cheltuie 900.000 de euro. PLUS: ce accident a suferit fratele șefului CJ Vrancea pe Național Arena

Citește și Raport UEFA: Gazonul Arenei Naționale va avea nevoie de o „reînnoire majoră” în primăvară

La sfârșitul celor 45-49 de ani, municipalitatea va recupera maximum 18 de milioane de euro, după cum se precizează în proiect. Construcția stadionului Arena Națională a costat peste 220 milioane de euro, ceea ce înseamnă că în peste 40 de ani se va recupera sub 10% din investiția inițială.

Proiectul promovat de primarul Capitalei a fost respins sau amânat de Consiliul General al Municipiului București (CGMB) de cinci ori până acum. Primarul general a declarat în repetate rânduri că renunță și că va introduce proiectul pe ordinea de zi a CGMB până când va fi aprobat.

Operatorul privat, obligat să investească 6 milioane de euro în primii 3 ani

Potrivit proiectului inițiat de primarul general, „pentru a se exploata la maximum beneficiile oferite de noul stadion Lia Manoliu și pentru a se creea premisele unei recuperări a investițiilor realizate în cadrul acestui proiect, se impune ca și operarea și managementul acestei arene să se realizeze în mod profesionist de către un operator care să aibă experiența necesară și resursele financiare corespunzătoare pentru atingerea acestui scop”.

Concesionarea acestor servicii se va face pe o perioadă cuprinsă între 45 și 49 de ani pentru că „o durată de concesiune mai scurtă de 25 de ani este nerealistă având în vedere aportul financiar al operatorului la începutul concesiunii”, se precizează în documentul oficial.

Obligațiile administratorului privat al stadionului ar putea consta în „suportarea costurilor determinate de procesul de recrutarea și integrarea unei echipe de specialiști precum și finanțarea cheltuielilor operaționale de mare anvergură pentru exploatarea și managementul stadionului”. În total este vorba de o investiție a operatorului de șase milioane de euro în primii trei ani.

Primăria recuperează maximum 18 de milioane de euro în 49 de ani

Proiectul prevede ca în primii patru ani municipalitatea să nu primească niciun euro redevență. „Modelul financiar arată că Municipiul București se poate aștepta la câștiguri în jurul valorii de 20 de milioane de euro pe întreaga durată de operare (49 de ani-n.r.), luând în considerare o participare la profit după plata taxelor de 15%, în condițiile în care primele plăți vor fi făcute în al cincilea an de operare „, se explică în documentul oficial, supus spre aprobare Consiliului General al Municipiului București.

În total, potrivit calculelor stipulate în proiectul de hotărâre, profitul municipalității la sfârșitul perioadei de concesionare va fi de 17.999.725 de euro. Lucrările de construcții la Arena Națională au costat peste 220 milioane de euro cu TVA.

Citește și: UEFA: Meciul cu Schalke 04 nu se amână. Steaua va juca la Cluj. Reacția lui Gigi Becali: „Mă doare banii. Pierd 400.000 de euro”

Citește și: Firma fratelui lui Marian Oprișan explică de ce A CEDAT GAZONUL: „condițiile arhitecturale, ambientul, microclimatul…”

Citește și: FOTO EXCLUSIV: Cum s-au chinuit la pauză organizatorii meciului de pe Național Arena să pună la loc brazdele smulse din gazon

Citește și: ROMÂNIA-FRANȚA 0-0. Calificarea la Euro 2012 este compromisă. Din gazonul de pe noul Național Arena AU SĂRIT BRAZDE DE PÂMÂNT

Printre riscurile pe care trebuie să și le asume administratorul se numără și „pozițiile adverse susținute de media”

Concesionarul va fi obligat să-și asume riscurile legate de neorganizarea unor evenimente, cele legate de eventuale amenințări teroriste ce pot afecta vânzarea biletelor, cele de ordin legislativ sau politic, poziții adverse susținute de media, întreruperea utilităților sau majorarea tarifelor acestora.

Acesta va mai fi obligat „suplimentar, să asigure că stadionul va deveni un stabiliment de relaxare și o destinație turistică atunci când nu este folosit pentru organizarea de evenimente”.

În cazul în care Arena Națională devine improprie scopului destinat „Municipiul București rămâne răspunzător, în calitate de proprietar, pentru asigurarea unor fonduri suficiente sau contractarea unor polițe de asigurare care să acopere susținerea financiară în vederea efectuării reparațiilor în cazul în care acestea ar deveni necesare pe durata concesiunii”.

Municipalitatea va mai trebui să plătească și în cazul în care „concesionarul intră în insolvență sau oricare dintre acționarii acestuia” sau dacă „este nevoie de o schimbare necesară și nu se mai poate suporta din punct de vedere financiar de către concesionar”. La capitolul „riscuri legate de finanțarea proiectului” mai sunt trecute și cele legate de „modificări în regimul taxelor și impozitelor, înrăutățirea condițiilor economice sau modificări majore ale ratei inflației”.

Viceprimarul Raicu „Ne va trebui 10 ani să-l anulăm în instanță”

Viceprimarul general al Capitalei, Mircea Raicu, a declarat pentru gândul că „așa cum este acum formulat proiectul lasă cale liberă în a da stadionul cuiva care nu se pricepe și nici nu are bani. Partenerul va avea tot iar municipalitatea nu va putea spune nimic”. El a ținut să adauge că proiectul actual dă posibilitatea cuiva sau unor „apropiați” să „facă bani, cum se spune, cu scula noastră”. „Ne va trebui 10 ani ca să-l anulăm în instanță. Consilierii PDL vor amenda acest proiect și vor introduce obligativitatea prezentării CGMB atât a caietului de sarcini cât și a firmei care a câștigat licitația. Abia după aceea se va semna contractul. Firma care va primi concesiunea trebuie să fie recunoscută pe plan internațional să aibă putere financiară și posibilitatea să facă Bucureștiul cunoscut în lume prin organizarea unor evenimente sportive și culturale de maxim interes”, a adăugat el.

Consilierul PNG, Gâf-Deac: „Este o bijuterie pe care nu poți să o dai pe 2 lei”

Consilierul municipal PNG, Ioan Gâf-Deac, ne-a declarat că „ideea este bună, dar la proiect mai trebuie lucrat. Trebuie să maximizăm profitul”. „Este o bijuterie pe care nu poți să o dai pe doi lei. Trebuie să scoatem maximum de profit, din punctul meu de vedere, dacă se poate, să-l jupuim pe cel care va primi concesiune. Evident, este nevoie de o firmă internațională care să administreze stadionul, din cauză ca noi nu ne pricepem”, a adăugat el.

COMENTEAZĂ ACEST SUBIECT ȘI PE PAGINA FACEBOOK GÂNDUL

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza politică de la Bucureşti: condiţiile puse de PSD pentru a susţine Guvernul Ciucă
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de canabis
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
ORA de IARNĂ 2021 aduce un PERICOL imens pentru români în plin val de coronavirus
BĂTAIE în TRAFIC! CINCI bărbați au fost REȚINUȚI
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
NENOROCIREA CUMPLITĂ care zguduie întreaga lume. Nici România nu va scăpa. Situația pare scăpată de...
Andreea Esca a trăit rușinea vieții. Nu i-a venit să creadă când s-a aflat adevărul....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021