WATERGATE MOLDOVENESC: „SĂ VEZI CĂ ĂȘTIA ȚI-AU PUS MICROFOANE”. DNA își revendică „tehnica de monitorizare” ascunsă în birourile vicepreședinților CJ Iași

WATERGATE MOLDOVENESC: „SĂ VEZI CĂ ĂȘTIA ȚI-AU PUS MICROFOANE. DNA își revendică „tehnica de monitorizare ascunsă în birourile vicepreședinților CJ Iași
Publicat: 23/04/2012, 19:29
Actualizat: 24/04/2012, 17:43

Vicepreședinții Consiliului Județean Iași, Victor Chirilă șiConstantin Adăscăliței, au descoperit în pereții birourilormicrofoane-spion, pe care le-au „dezgropat” miercuri în prezențapresei. În spatele acestui caz în care sunt implicați cei doi stauscandaluri cu orgii sexuale, bani, terenuri și lovituri politicesub centură. Victor Chirilă, cel care a găsit aparatura, este unuldintre cei mai vechi politicieni ai Iașiului, cu un trecutcontroversat. Constantin Adăscăliței, celălalt vicepreședinte, afost cercetat într-un dosar pentru deturnare de fonduri. În plus,ambii adjuncți se află într-un război deschis cu șeful CJConstantin Simirad pentru controlul instituției.

Descoperirea

„Prima dată am observat ieri după-amiază (marți -n.r.) praful dela ușa biroului colegului meu Adăscăliței. În glumă, am spus «săvezi că ăștia ți-au pus microfoane». Apoi am privit în sus și amvăzut ceva ciudat la marginea tocului. Am scrijelit puțin pereteleși atunci am descoperit aparatul”, a declarat Victor Chirilă.

Cu toate acestea, nu a reclamat imediat. A preferat să facă unmic spectacol a doua zi, la care a invitat și presa. Astfel că,miercuri dimineață, sub privirile jurnaliștilor, Chirilă adezgropat și aparatul montat lângă tocul ușii propriului său birou.Acesta era ascuns sub tencuială, în colțul din dreapta sus, lacâțiva milimetri de marginea de lemn. Dispozitivul era îndreptatspre scaunul biroului. Aparatul era similar cu cel descoperit înbiroul celuilalt vicepreședinte, Constantin Adăscăliței.

Chiar în momentul în care arătau presei camerele, cei doi aufost invitați la DNA „pentru a stabili anumite lucruri”. Conformceluilalt vicepreședinte, Constantin Adăscăliței, invitația a fostfăcută de către șeful direcției anticorupție Iași, Mihail Călin.”Nu ne-a spus nimeni că ar fi montate de DNA. Dar probabil nevedeau în direct când le demontam și ne-au contactat”, a comentatacesta.

DNA își revendică”tehnica de monitorizare”

Surse judiciare au declarat pentru gândul că nu arexista o aprobare legală pentru montarea sistemelor de supravegherela birourile celor doi vicepreședinți. Cu toate acestea, DirecțiaNațională Anticorupție a precizat miercuri după amiază, prinintermediul unui comunicat, că se fac verificări pentru stabilireaîmprejurărilor în care au fost dezvăluite acte proceduraleautorizate de judecător în dosarul privind CJ Iași, în care se facacte premergătoare urmăririi penale privind suspiciuni decorupție.

„Ca urmare a informațiilor vehiculate în spațiul public generatede declarația făcută de vicepreședintele Consiliului Județean IașiChirilă Victor în legătură cu descoperirea în biroul său a unorobiecte de tehnică de monitorizare, Biroul de informare și relațiipublice face următoarele precizări: Serviciul Teritorial Iașidesfășoară acte premergătoare urmăririi penale în legătură cususpiciunea săvârșirii unor fapte de corupție. În acest stadiu alanchetei penale, mai multe detalii nu pot fi date publicității”,precizează Direcția Națională Anticorupție (DNA) într-un răspuns lao solicitare făcută de agenția Mediafax.

Watergate deIași

Victor Chirilă susține că cei ce îl urmăreau voiau să afledetalii despre discuțiile sale cu membrii de partid din PNL. „Aici,la Consiliul Județean, în birou la mine, avem dese întâlniri pelinie de partid. În plus, vin la mine oameni grei din PNL ca să îiînvăț să facă diverse lucruri, după sfaturi, mai ales că suntfoarte vechi în administrație și am multă experiență. Faptul căsuntem monitorizați mă face să mă gândesc că suntem într-un statpolițisto-comunist”, a afirmat șeful de la CJ Iași. Colegul săucrede că la mijloc poate fi chiar președintele ConsiliuluiJudețean, Constantin Simirad. „De ceva timp, eu cu domnul Simiradavem orientări politice diferite. Sunt tensiuni și de multe ori m-aamenințat că va contacta procurorii. Eu nu am ce ascunde”, adeclarat Adăscăliței, membru PSD.

Constantin Simirad, cel care a candidat pentru CJ Iași dinpartea PSD, dar care între timp s-a orientat spre PDL, respingeastfel de acuzații. „Supărarea lor vine de la faptul că le-am luatunele din responsabilități ce le dețineau pe nedrept. Nu am făcutnicio plângere nicăieri. Și la mine pot fi microfoane și camere deluat vederi. Dar nu îmi pasă ca nu am ce ascunde”, a precizatConstantin Simirad.


Victor Chirilă a fost cercetat într-un dosar cu sex cuminore deschis în urmă cu câțiva ani

Vicepreședintele Consiliului Județean, liberalul Victor Chirilă,a fost cercetat de către procurorii DIICOT într-un dosar în care aufost implicați mai mulți oameni de afaceri și politicieni locali.Principalele acuzații lansate de procurori vizau orgii șiperversiuni sexuale cu minori.

În 2008, în urma unei plângeri făcute de o minoră, procuroriiDIICOT Iași au deschis un dosar de cercetare. În el au apărutmenționate numele a 15 persoane, printre care politicieni șipatroni. Printre aceștia era Victor Chirilă, primar de Bârnova laacea vreme.

În centrul anchetei s-au aflat 4 persoane. Nicușor Cosuta -patronul unei pizzerii din Iași, Cornel Hitruc – patronul „ClasicCaffe”, Daniel Onofriciuc – patronul firmei „DanMixt Est” dinMiroslava și Dorin Cohal. Cei patru, alături de alte persoane, aufost cercetați pentru „asociere la săvârșirea de infracțiuni”,”trafic de minori”, „raport sexual cu o minoră”, „perversiunisexuale” și „corupție sexuală”.

Conform procurorilor, aceștia ar fi racolat peste 20 de tinere,eleve și studente din Iași, Suceava si Vaslui, multe dintre acesteafiind minore. Mai apoi erau duse în diferite imobile aflate înproprietatea lor sau închiriate. După ce le ademeneau și le ofereaubăuturi alcoolice, alimente și sume de bani, le determinau săîntrețină raporturi sexuale normale și orale. Una din orgii ar fiavut loc într-o vilă din comuna Bârnova, condusă la acea vreme deVictor Chirilă. „Eram primar la vremea aceea, am participat la opetrecere, o dată, la ziua unui prieten. Am stat până seara, apoiam plecat. Nu știu ce a fost în lipsa mea”, a declarat Chirilăpresei în 2009, cand a fost chemat la audieri.

În 2010, dosarul scandalului sexual de la Iași a ajuns îninstanță, însă printre acuzați nu s-a numărat și VictorChirilă.

Cine e VictorChirilă

Victor Chirilă a fost primar în comuna Bârnova, una din cele maibogate din județul Iași, din 1990. În 1991 și-a dat demisia,nefiind convins că Primăria este lucrul care i se potrivește celmai bine. Însă a revenit în 1992 când a candidat ca independent,câștigând din nou postul. În 1995, a trecut la PRM, unde nu a rămasmult timp. În februarie 1997, a trecut la PNL unde este și în ziuade astăzi. Ca primar al comunei, a împăcat mereu și capra și varza,punând umărul la dezvoltarea unui veritabil cartier rezidențial înpitoreasca zonă Bârnova, unde și-a construit vile luxoase o partesemnificativă din crema Iașiului. Din 2008, a fost numit în funcțiade vicepreședinte al Consiliului Județean Iași.

Bugetarul Chirilă: Haisă fim toți săraci, să nu ne dea la ziar. Și ce dacă suntembogați?

Deși a ocupat mereu doar funcții bugetare, Chirilă a reușit săadune o avere frumoasă. A trecut-o toată însă pe numele fiicei, înurmă cu ceva ani, din cauza unei amante. „Am avut o problemă cu ofemeie prin 1994. S-a întâmplat să aibă un copil cu mine. De astaam trecut averea pe numele Ralucăi (fiica lui – r.r.), înainte de ase mărita, să nu mă trezesc cu surprize. Hai să fim toți săraci, sănu ne dea la ziar. Și ce dacă suntem bogați? Noi trebuie să tragemspre bogăție, nu spre sărăcie”, a declarat vicepreședintele CJpentru IEȘEANUL, la acea vreme.

Cine e ConstantinAdăscăliței

Vicepreședinte al Consiliului Județean Iași, ConstantinAdăscăliței este un pesedist pur sânge care a știut să facă avere.Fost sportiv de carieră, cu rezultate în concursurile de artemarțiale, Adăscăliței și-a clădit afacerile începând cu o firmă deprotecție și pază. Mai târziu a urcat și pe scara politică. Maiîntâi – consilier, pentru ca în 2008 să ajungă în fotoliul devicepreședinte al CJ Iași. Între timp, a avut mai multeconfruntări, atât cu șeful direct de partid, Gheorghe Nichita, câtși cu Constantin Simirad.

Conform ultimei declarații de avere, acesta are 3 case și peste3 hectare de teren în comuna Aroneanu. În 2010 și-a cumpărat unteren cu pășune de 1.500 mp în comuna Miroslava, localitatelimitrofă Iașiului unde sunt cele mai vânate suprafețe. Tot în2010, în conturile lui Adăscăliței au intrat peste 270.000 de lei.Cea mai mare parte a banilor a fost obținută din dividendele de lacele două firme la care este acționar.

Constantin Adăscăliței este vicepreședinte al Federației Românede Karate Tradițional și membru al Asociației Firmelor de Pază dinRomânia.

Birourile de la CJ, locde muncă pentru spioni

Un scandal asemănător a izbucnit la Consiliul Județean Iași înurmă cu trei ani. Iovu Brezuleanu, vicepreședintele de la aceavreme, a fost vizitat de doi reprezentanți ai SRI care i-auverificat birourile. „Mi s-a spus că există o gaură în perete carear trebui reparată și să nu mai stau cu geamurile deschise pentrucă pot fi ascultat cu o aparatură specială de peste stradă”,declara Iovu Brezuleanu presei la începutul anului 2008.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Ce noi restricții intră în vigoare în România! Decizia autorităților după explozia numărului cazurilor de...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Dacia Logan, în rate, este mașina momentului în ROMÂNIA. Avansul este zero!
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Restricții aprobate de CNSU: Lockdown de la ora 22.00, pentru nevaccinați, masca obligatorie, iar nunțile...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Imagini cutremurătoare cu actorul Alec Baldwin după ce împuşcat doi oameni. Nu îşi poate reveni...
IATĂ noile MĂSURI pe care sunteți OBLIGAȚI să le RESPECTAȚI!
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Doliu negru în România! Am pierdut un antrenor de legendă. A murit chiar azi
DOLIU în ROMÂNIA! Milionarul a MURIT cu ZILE, în CHINURI GROAZNICE
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021