WHO’S WHO. LISTA COMPLETĂ a averilor directorilor de la companiile de stat despre care BĂSESCU spune că sunt BOIERII ECONOMIEI. Ei „gestionează” o gaură de 12,75 miliarde de euro. EXCLUSIV

Publicat: 23/04/2012, 19:29
Actualizat: 24/04/2012, 01:00

Cele 119 societățisubordonate ministerelor Economiei și Transporturilor (companiinaționale, societăți comerciale, regii autonome, institute) auprodus o gaură în economia României de 12,75 miliarde deeuro. Calculul gândul a rezultat prin scădereacreanțelor (sume de recuperat) din totalul datoriilor istorice,ambii indicatori reprezentând date oficiale. Această sumăcrește, anual, cu circa 500 de milioane de euro, sumă obținută prinscăderea profiturilor obținute de unele dintre companii dinpierderile suferite de celelalte.

În aceste condiții, firmelecontinuă să fie conduse politic. Majoritatea „managerilor” suntmembri PDL, foarte puțini fiind apolitici. Mulți dintre directoriicare conduc aceste societăți falimentare (sau profitabile, dar cuun profit mult mai redus prin comparație cu ce s-ar putea obțineprintr-un management eficient) au averi fabuloase, dobândite, înbună parte, în ultimii ani.

Șeful statului despremarii „boieri” ai economiei românești

Președintele TraianBăsescu i-a nominalizat, la finalul săptămânii trecute, pemarii „boieri” ai economiei românești, în persoana directorilorcelor mai mari companii energetice locale, controlate de MinisterulEconomiei, unde ministru este democrat- liberalul Ion Ariton. „Lemenționez public pentru că pierderile lor, arieratele lor suntplătite de fiecare român. Și de ce le plătim? Pentru că niște domnimanageri, bine instalați politic și blagosloviți politic, nu auniciun fel de apăsare, nici legată de arierate, nici legată destocuri, nici legată de creșteri de personal, de fonduri desalarii. Ei sunt marii boieri ai economiei românești. Baroniieconomiei românești îi găsim, în primul rând, la regiile de stat”,a spus Băsescu. Conform ZF, complexurile energetice Turceni șiRovinari nu au avut pierderi anul trecut, dar marjele lor de profitsunt extrem de scăzute, chiar mai mici de 1%.

Companiile subordonateMinisterului Transporturilor au pierderi mai mari decât celesubordonate Ministerului Economiei

Șeful statului nu a dat niciunexemplu dintre companiile administrate de MinisterulTransporturilor, condus de Anca Boagiu.

Din cele 119 instituții (companiinaționale, societăți comerciale, regii autonome, institute) dinsubordinea Ministerului Economiei (MEC) și a MinisteruluiTransporturilor (MT), 47 produc – au produs în 2009 – pierderi.Pe ministere, situația se prezintă astfel: 40 instituții(din totalul de 96) de la MEC au pierderi; iar la MT, 7 societățidin 23 au pierderi.

• Totalul datoriilor cumulate la cele119 instituții este (era, la 1 ianuarie 2010) de aproape 17miliarde de euro (16,99747 mai exact). Pe ministere, situația seprezintă în următorul mod: 8.469,47 milioane de euro la MEC,respectiv 8.528 milioane de euro la Transporturi. Așadar,cele 23 de instituții de la Transporturi cumulează mai multedatorii decât cele 96 de la MEC.

• Totalul creanțelor este de 4.240,73 milioaneeuro. Instituțiile subordonate MEC au de adunat 2.391,33 milioane,cele de la Transporturi 1.849,4. Dacă scădem creanțele din cifra datoriilor,rămâne o GAURĂ de peste 12,75 miliarde de euro.

• Pierderile cumulate din 2009 sunt de 1,083miliarde de euro: 490,52 milioane de euro la MEC, 592,52 milioaneeuro la MT. Totalulprofiturilor din 2009 este de 0,64 miliarde de euro – 595,77milioane la MEC, 44,7 milioane la MT. Așadar, instituțiilesubordonate MEC sunt mult mai profitabile decât cele subordonateMT. Dacă scădem profituriledin pierderi, rămâne o GAURĂ (anuală) de 443 milioane de euro, carese adaugă arieratelor.

Doar institutele decercetare nu produc pierderi

Vestea bună este că majoritateaInstitutelor de cercetare nu produc pierderi, iar pierderile suntmici în cazul celor care produc pierderi.

Numărul de angajați din cele 119instituții este de 187.876: 106.411 la MEC, 81.465 laTransporturi.

• Cea mai problematică instituție rămâne CFR SA, cudatorii de 4,5 miliarde de euro, pierderi anuale de 231 milioane deeuro și cu 26.830 de angajați (în pofida restructurărilor,pierderile s-au cifrat la 250 de milioane de euro în 2010, iardatoriile societății au crescut cu 33%, ajungând la 6 miliarde deeuro).

Cum arată averile”boierilor” economiei românești

În aceste condiții, firmelecontinuă să fie conduse politic – marea majoritate fiind membriPDL, foarte puțini fiind apolitici. Mulți dintre directorii careconduc societăți falimentare (sau profitabile, dar cu un profitmult mai redus prin comparație cu ce s-ar putea obține printr-unmanagement eficient) au averi fabuloase, dobândite, în bună parte,în ultimii ani.

De pildă, Florin Mârza,PDL, care l-a schimbat din funcție, în luna martie, peConstantin Ioanițescu (numit cu doi ani în urmă, de AdrieanVideanui) la conducerea Termoelectrica. Fostconsilier local la Petroșani, fost consilier al lui Adriean Videanuîn mandatul acestuia de ministru al Economiei, Mârza are 3 terenuricu suprafață de 6.400 mp în intravilan (Petroșani), 2 apartamente,2 case, o casă de vacanță, bijuterii de 750.000 euro, 54.000 deeuro în conturi, credite de 130.000 euro.

Dar averea lui Florin Mârzapălește prin comparație cu a directorului Hidroelectrica.Constantin Trihenea, PDL, fost prefect de Sibiu. Acestaare terenuri de 3,83 hectare (2,83 în intravilan) la Sibiu, unapartament, două case și patru spații comerciale, bijuterii de10.000 de euro, 350.000 de euro în conturi, portofoliul BVB de38.000 de euro, acțiuni la trei societăți comerciale evaluate(acțiunile) la 230.000 de euro, împrumuturi acordate de 400.000 deeuro, dividende încasate de 100.000 de euro, contract cu PrimăriaPoplaca prin firma sa Conelt, în 2007 (când era prefect), de pesteun milion de euro, contract cu Primăria Șeica Mare, tot prin firmasa Conelt, tot în 2007, în sumă de 400.000 de euro, alte contracte,încheiate cu autorități locale, cu Electrica Serv, Transelectrica,Spitalul Județean Sibiu, Universitatea Lucian Blaga Sibiu, în sumăde 350.000 de euro, în anii 2009-2010.

Privatizareamanagementului în companiile de stat

Traian Băsescu a precizat căîmbunătățirea managementului în regiile și în societățile de stateste prioritatea zero a anului 2011 și că în cel mai scurt timpacestea vor fi trecute din punctul de vedere al raportăriibilanțului la Ministerul de Finanțe. Dar privatizareamanagementului în companiile de stat este o idee reluată de mulțipoliticieni, de-a lungul timpului, fără a se fi concretizat.
Chiar Ministerul Economiei a anunțat că va demara în aprilieprocedurile pentru privatizarea managementului la circa un sfertdin societățile la care deține pachete majoritare de acțiuni. Nudoar că procedurile nu au demarat la termenul anunțat, dar biroulde presă al MEC nu a putut da niciun răspuns la solicitareagândul de a fimăcar nominalizate societățile la care managementul ar urma să fieprivatizat.

În tabelele de mai jos esteprezentată situația economică a societăților despre care am vorbitmai sus, precum și date relevante despre directoriiacestora.

CLICK PE TABEL PENTRU A MĂRI

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
FOTO. Andreea Raicu, sumă exorbitantă pentru a poza în Playboy! Cum arată vedeta acum în...
Cum arată Raluca Bădulescu după ce a slăbit 70 de kilograme. Dieta care o ajută...
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cristina, fosta soție a lui Bănel Nicoliță, dezvăluiri despre fuga fostului fotbalist în SUA. Ce...
Ce trebuie să faci dacă scapi telefonul în apă. Urmează neapărat acești pași și îl...
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Care a fost cea mai furată mașină în 2020? Este incredibil că nu e un...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Judecătorii au lăsat în libertate un bărbat care a încercat să sărute forțat femeie. „Un...
ȘOCANT! Plin de datorii, Bănel Nicoliță a fugit din țară, de teama cămătarilor
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Secretul ULUITOR al cartofilor prăjiți! Trebuie să faci UN SINGUR LUCRU înainte să-i pui în...
Tranzacție uriașă între România și SUA. S-au cumpărat gazele din Marea Neagră
Cristinel DRAGOMIR s-a SUSPENDAT din funcția pe care o deține în Primăria Constanța
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Este sărbătoare mare azi în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci de Sf....
Se rupe Uniunea Europeană?! Profeţie cruntă la nivel înalt: UE îşi joacă ultima carte
NOUL VIURSU pune pe jar sistemul medical! Pacienții ajung în stare critică la spital. E...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii