GÂNDUL LIVE. Amalia Năstase, despre educația sexuală în școli: „Copiii nu își cunosc drepturile în România. Învață un copil să citească și l-ai câștigat pe viață!” – VIDEO

Publicat: 16/06/2021, 20:45
Actualizat: 17/06/2021, 12:44

Amalia Năstase a vorbit la ediția GÂNDUL LIVE, de miercuri, 16 iunie, despre educația sexuală în sistemul de învățământ românesc, în contextul în care senatorii au dezbătut cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii care împiedică introducerea educației sexuale în școli

Amalia Năstase spune că un adolescent are nevoie să fie informat în ceea ce privește consecințele unui act sexual, precum și propria sănătatea, dar și despre drepturile copilului. Frica de a vorbi despre propria sexualitatea generează alte probleme, spune Amalia Năstase.

„În sistemul privat, profesorii ne-au informat că putem participa să urmărim ce li se vor preda. Nu am participat, dar am primit prezentarea. Cred că mulți adolescenți știu mai multe decât scrie acolo. În loc să inventăm roata, ar trebui să ne uităm la sistemele de învățământ din alte țări.

Copilul trebuie să fie învățat să fie tolerant, încă de mic. Din clasa a IX-a trebuie să știe ce se întâmplă dacă un băiat se culcă sau are relații sexuale cu o fată. De aceea, România este țara cu cele mai multe minore mame. Acest lucru îmi spune că este important să se facă ore despre drepturile copiilor.

Copiii nu își cunosc  drepturile în România.

Apoi, pot cere aceste ore despre educație sexuală, din clasa a IX – a.

De câte ori încerc să vorbesc despre acest subiect, primesc astfel de răspunsuri: «Nu ti-e- rușine?» Faptul că ne este rușine de propria sexualitate denotă că avem multe probleme cu noi înșine. Dacă nu îți exprimi sexualitatea, îți verși frustrările în altă parte”.

„Este în regulă să vorbești despre aceste lucruri care nu sunt interzise!”

Comisiile din Senat, cu votul PSD, PNL și UDMR, au respins solicitarea de reexaminare a președintelui, urmând ca plenul Senatului să dea un vot săptămâna viitoare.

Referitor la școala online, Amalia Năstase spune că a avut un impact extrem de mare, creându-se astfel o lacună în ceea ce privește informația primită în pandemie. Predarea online trebuie făcută mult mai târziu, spune Amalia Năstase.

Amalia Năstase a împărtășit în cadrul emisiunii Gândul Live că unul dintre lucrurile care au ajutat-o foarte mult în viață a fost cititul. Diferența dintre sistemul de învățământ românesc și cel american l-a conștientizat abia când a ajuns în Statele Unite, unde a înțeles că ceea ce învață poate aplica și în viața sa.

„Școala online a fost un dezastru la nivel mondial. Copilul meu nu a ajuns la școală timp de un an de zile. Celălalt copil, Ema, mi-a spus că nu a învățat nimic, deși este foarte studioasă.

Deși am avut note mici la școală, am citit enorm de mult, lucru care m-a ajutat în viață. Este atât de important să poți să susții un dialog cu cineva, să ai subiecte.

Predarea online se face mult mai târziu, la studii universitare. Lipsa interacțiunii sociale i-a afectat foarte mult. În alte țări, școlile s-au închis ultimele, în România, printre primele.

Învățământul românesc trebuia orientat către copii, nu să fie un loc unde părinții să își ducă copiii. Problema este că atât copii noștri, cât și noi am urmat același sistem de învățământ.

Ce se întâmplă în învățământul românesc este că trebuia deschis și orientat către copii. Când am terminat facultatea și am ajuns la Stanford University, am realizat că mi-ar fi plăcut școala, pentru că nu am înțeles că poți aplica în viața reală.

Învățământul românesc ar putea pregăti elevii măcar pentru prezent.

Un copil nu poate să fie  cel mai bun la toate materiile, este imposibil. Noi, când muncim undeva, se dorește să fim multi-tasking.”

Mai mult, Amalia Năstase spune că profesorii trebuie să schimbe abordarea în relația cu un elev, amintind de  nefericitele exemple în care unii elevi au preferat să renunțe la propria viață, după ce au primit o notă care nu era conform așteptărilor celor din jur.

„Profesorii care dau trendul nu realizează că trebuie să facă niște cursuri pentru a schimba abordarea către copil, să nu se axeze ca un elev să aibă nota 10 la toate materiile”.

„Învață-l să citească și l-ai câștigat pe viață!”

„Au existat cazuri în care unii elevi s-au sinucis pentru că nu au luat nota 9.

În cazul meu, în afară de faptul că am citit și că am învățat anumite chestii pe care le-am adaptat, notele nu m-au ajutat. Apoi, am putut pleca în lume. Vă spun să fiți autodidactici!

Noi nu am educat copii care au abandonat școala. Sunt 400.000 de copii care au abandonat școala în România”.

Amalia Năstase a comentat presupusul act de viol comis de primarul din Ștefăneștii de Jos.

Creșterea violenței în pandemie

„Deși violența a crescut peste tot în lume, la noi nu acționează nimeni. Poliția colaborează cu violatorii. Din punctul meu de vedere, dacă mi s-ar întâmpla ca cineva să îmi atingă copilul, ar muri de mâna mea. Dacă românii ar fi mai duri, mai vocali pentru aceste drepturi ale copilului, le-ar fi frică violatorilor.

Să te uiți ca polițist la o fetiță de 12 ani și să spui e vina ei, nu se poate. Toată lumea a încălcat legea. Acel animal nu trebuia să mai  fie liber”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au umilit din nou
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului