VIDEO | Bobotează în pandemie la Iași. Preoții au îndemnat la răbdare și înțelegere, credincioșii s-au îmbulzit să ia Agheasmă Mare: „Umple-l pe tot, unde vii cu el așa la mine?”

Publicat: 06/01/2022, 16:00
Actualizat: 06/01/2022, 16:01

Pentru al doilea an, slujba de Bobotează de la Catedrala Mitropolitană din Iași s-a desfășurat în condiții de pandemie: au fost organizate patru slujbe în locuri și la ore diferite, au fost create, cu garduri, două fluxuri de credincioși cu acces din zone diferite pentru a lua Agheasma Mare și a existat un rând separat pentru cei care au vrut să se închine și la moaștele Sfintei Parascheva.

Cei care au vrut să plece acasă cu apă sfințită nu au mai avut acces anul acesta la butoaie și au stat la rând, în spatele gardurilor, de unde circa 40 de voluntari le luau sticlele și le umpleau cu agheasmă.

În zona delimitată în fața catedralei au participat la slujba de sfințire câteva sute de oameni, alte câteva sute așteptau să se închine la moaște, iar aproximativ 1.000 de oameni erau deja așezați la coadă pentru a primi agheasmă înainte de începerea slujbei.

Slujba pentru sfințirea apei s-a făcut după finalizarea Liturghiei, pe esplanada din fața intrării în locașul de cult, în jurul orei 11.00. În predica sa de la finalul Liturghiei, Înaltpreasfințitul Teofan a vorbit atât despre importanța Botezului Domnului, cât și despre importanța botezului pentru fiecare dintre noi în parte.

Prin botez am primit demnitatea de creștin, prima și cea mai aleasă demnitate dintre toate cele pe omul le poate dobândi – să fii creștin, ce frumusețe, ce demnitate! Botezul ne arată că am devenit membri în biserica lui Hristos, fii și fiice în biserica drept măritoare.

11.000 de litri de apă sfințită

Anul acesta au fost pregătite 11 butoaie de câte 1.000 de litri de agheasmă, care au fost sfințite de Înaltpreasfințitul Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și ulterior împărțite de cei 40 de voluntari și zece preoți. Agheasma a fost pusă de voluntari care purtau mască și mănuși atât în sticlele cu care au venit oamenii de acasă, cât și în recipiente de jumătate de litru, pregătite din avans.

În ciuda măsurilor impuse de către jandarmi și Mitropolia Moldovei și Bucovinei, oamenii s-au îmbulzit la garduri și au fost mai multe nemulțumiri. Unii se plângeau de faptul că nu pot să își umple singuri sticlele cu apă sfințită, alții îi certau pe jandarmi că, după ce au stat trei ore la slujbă, nu erau lăsați să ia agheasmă fără se așeze la capătul cozii de peste 1.000 de persoane.

Alți credincioși le cereau chiar jandarmilor ajutorul, în timp ce unii care au sărit peste rând strigau către voluntarii care încercau să facă față tuturor cererilor. Mulți dintre cei din primele rânduri au venit cu sticle de cel puțin doi litri și chiar cu bidoane de cinci litri goale.

”Bătaie” pe apa sfințită

Una dintre voluntare a fost întoarsă din drum atunci când se îndrepta cu un bidon pe jumătate plin către o femeie, îmbrăcată într-o fustă roșie și cu un fuior alb, care aștepta după gard.

Umple-l pe tot, unde vii cu el așa la mine?”, s-a răstit la voluntar femeia care mai avea într-o sacoșă și alte sticle goale pe care intenționa să le ia acasă pline.

În lipsa gerului Bobotezei, și anul acesta crucea de gheață a fost înlocuită cu o cruce făcută din crenguțe de brad, așezată în fața Mitropoliei.

După sfințirea apei, IPS Teofan a adresat un mesaj către enoriași, în care a îndemnat către răbdare și înțelegere în familii, vorbind și despre dorința de a reveni la normalitatea dinaintea pandemiei.

Să avem grijă să nu ne îmbolnăvim pentru că lucrurile nu sunt tocmai ușoare și Dumnezeu ne apără, dar în același timp se cuvine să împlinim și noi cele de cuviință. Sunt anumite voci care vorbesc despre finalizarea acestei perioade de pandemie, pentru că ne este dor să viețuim într-o normalitate așa cum ne-am obișnuit. Sperăm ca la anul, de Bobotează, să reintrăm în normalitate, în firescul lucrurilor”, a spus IPS Teofan.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Din anul 2016 este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, unde acoperă citeste mai mult