VIDEO | Eugen Doga, la „ALTCEVA” cu Adrian Artene: ”Dumnezeu ți-a dat acest har, dar tu trebuie să-l întorci!”

Publicat: 22/01/2023, 18:38
Actualizat: 23/01/2023, 00:11

Compozitorul Eugen Doga este invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA ce va difuzat sâmbătă, 21 ianuarie. Întrebat dacă a perceput propriul har ca pe o povară, Eugen Doga spune că acest har vine cu datoria de a-l returna către lume, sub forma muzicii pe care o creează.

„Este o datorie. Dumnezeu ți-a împrumutat acest har pe care trebuie să-l întorci. Nu poți trăi toată viața cu datorii. Acestea trebuie convertite și transmise mai departe. Intuitiv am simțit acest lucruri. Îmi era rușine dacă o zi nu făceam nimic”, spune compozitorul.

Eugen Doga s-a născut în anul 1937 în satul Mocra din Transnistria. A studiat la Școala de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău, apoi la Conservatorul de stat și la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” din Chișinău .

Talentul incontestabil al lui Eugen Doga a fost recunoscut și de UNESCO, valsul inclus în coloana sonoră a filmului “Gingaşa şi tandra mea fiară” fiind numit a patra capodoperă muzicală a secolului XX.

Valsurile sale au fost cântate în deshiderea a trei ediții ale Jocurilor Olimpice și au fost coloana sonoră a peste 200 de filme (Lăutarii, Șatra, Maria Mirabela etc.)

Eugen Doga a fost decorat de șase președinți: Leonid Brejnev, Mihail Gorbaciov, Vladimir Putin, Traian Băsescu, Vladimir Voronin și Maia Sandu.

Urmărește podcastul integral cu Eugen Doga doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase