Prognoza meteo. Cât de friguroasă va fi iarna în acest an și când vor apărea primele ninsori

Redactor:
Gandul
Prognoza meteo. Cât de friguroasă va fi iarna în acest an și când vor apărea primele ninsori
Ne așteaptă o iarnă cu episoade de vreme severă, spun meteorologii. Deși am avut o toamnă blândă, anotimpul rece va avea viscol, ger și ninsori abundente. Totuși, potrivit estimărilor ANM, cele trei luni de iarnă vor avea temperaturi mai ridicate în medie, față de anii trecuți.

Chiar la final de noiembrie, iarna își va intra în drepturi. Meteorologii susțin că lapovița și ninsoarea pot apărea înainte de decembrie.

Totuși, potrivit estimărilor meteorologilor, în iarna aceasta vor fi temperaturi mai ridicate decât media:

„Serviciile meteorologice care furnizează estimări pe durată lungă arată posibilitatea ca pentru cele trei luni de iarnă – decembrie, ianuarie, februarie – regimul mediu al temperaturilor în zona noastră a Europei să fie mai ridicat decât media, iar regimul precipitațiilor să fie apropiat de norme sau ușor deficitar. Altfel spus, să avem o vreme, în media a trei luni, mai caldă decât normal și cu precipitații în limitele normale sau ușor deficitare”, a declarat Florinela Georgescu, director executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), într-o intervenție la România TV, în cadrul conferinței Focus Energetic.

Deși estimările arată că temperaturile se vor situa peste medie, meteorologii nu exclud episoade de vreme severă:

„Suntem atenți la acest semnal, la această interpretare privind posibilele evoluții ale vortexului polar în perioada următoare, pentru că, chiar dacă, repet, în medie, estimările arată că temperaturile pentru următoarele trei luni s-ar putea situa peste normalul climatologic, nu putem exclude episoadele mai scurte cu fenomene severe, adică ger, viscol, căderi masive de zăpadă. Iar prognozele privind astfel de fenomene nu pot fi realizate cu mai mult de o săptămână – zece zile în avans”, a adăugat Georgescu.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie(ANM), deocamdată, ne bucurăm de vreme mai caldă decât normalul perioadei, dar la finalul lunii pot apărea ninsorile, iar valorile termice vor marca o scădere considerabilă.  „În nopțile senine, frigul este adesea pătrunzător, iar bruma și înghețul la sol sunt fenomene des întâlnite. Masele de aer umed și cele reci continentale ce se deplasează dinspre Câmpia Rusă se întâlnesc adesea deasupra țării noastre astfel că vremea se menține închisă și umedă zile de-a rândul. În aceste condiții și valorile termice marchează o scădere considerabilă față de luna octombrie”, precizează specialiștii ANM.

 

Inchide