ANPC a închis două fabrici de oțet din Buzău care vindeau produse falsificate

Publicat: 22 10. 2021, 18:42
Actualizat: 22 10. 2021, 19:54
Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au suspendat activitatea a doi producători de oțet din Buzău, după ce au descoperit că vindeau produse falsificate.

Astfel, ca urmare a acțiunilor de control întreprinse de comisarii ANPC pe piața de oțet din România, dar și a faptului că au fost identificate produse falsificate din această categorie, în circuitul comercial, verificările au fost extinse și la producătorii de oțet.

Până în acest moment, au fost controlați doi operatori economici importanți din Buzău, care furnizează oțet atât în marile lanțuri de magazine, cât și unora dintre producătorii de conserve și legume murate din România, informează ANPC prin intermediul unui comunicat. Mai mult, unul dintre operatori asigură producția, sub brand propriu, pentru marii retaileri cash & carry care activează pe piață.

În urma verificărilor realizate la Buzău, comisarii ANPC au constatat abateri importante la ambii operatori economici și au aplicat șase amenzi contravenționale, în valoare de 64.000 lei, la care s-au adăugat următoarele măsuri complementare:

  • încetarea practicii comerciale înșelătoare;
  • oprirea temporară a fabricilor și a comercializării produselor;
  • retragerea de la furnizori a produselor cu parametrii neconformi;
  • oprirea definitivă și retragerea din circuitul consumului uman a cantității de concentrat de mere cu data durabilității minimale depășită, mai exact expirat din 31.08.2019, care a fost găsită la una dintre cele două fabrici;
  • s-a propus închiderea definitivă a uneia dintre fabrici și închiderea temporară, pe o perioadă de 6 luni, a celei de-a doua;
  • au fost indisponibilizați peste 2.000 de hectolitri de produs lichid comercializat sub denumirea de oțet.

Principalele abateri constatate de ANPC:

  • Practici comerciale înșelătoare, în sensul că nu se menționează pe etichetă prezența acidului acetic, adăugat în procesul de producție;
  • Activitatea de producție și depozitare se desfășoară în spații necorespunzătoare, neigenizate, fără o temperatură controlată;
  • Produsele care ajung la comercializare nu respectă condițiile prescrise sau declarate;
  • Unul dintre producători ambala același produs sub etichete diferite.

ANPC mai precizează că probe prelevate din cantitatea de produs deja indisponibilizată la Buzău urmează să fie supusă analizelor de laborator, iar controalele vor continua și la alți producători.

Vă recomandăm și: