Ce trebuie să conțină kitul de SUPRAVIEȚUIRE în caz de război/Recomandările UE pentru cetățeni

Publicat: 07 04. 2025, 10:56

This browser does not support the video element.

Autoritățile europene ne recomandă să avem pregătit un kit de supraviețuire în caz de război. Având în vedere contextul special, cu multe conflicte regionale izbucnite de câțiva ani, tot mai mulți oameni se tem că lucrurile vor escalada.

De asemenea, Comisia Europeană are în vedere și producerea unui dezastru natural de proporții, motiv pentru care kitul de supraviețuire se impune negreșit.

Kitul de supraviețuire îți poate salva viața

Astfel, autoritățile recomandă să aivem la îndemână kitul de supraviețuire, în cazul unui dezastru. Acesta ar trebui să ne ajute timp de minimum trei zile, până când lanțul de aprovizionare, de exemplu, va fi refăcut.

„Este pentru situaţii de criză, fie că vorbim de cutremure, de inundaţii, de un posibil conflict armat, dar nu este pentru război. El poate fi adaptat în funţie de nevoile fiecăruia”, insistă Bogdan Toma, de la Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU).

Un kit de supravieţuire costă câteva sute de lei. Indicat este ca toate obiectele necesare pentru a supraviețui cel puțin 3 zile să fie deja așezate într-un rucsac, iar acesta să stea undeva la îndemână.

Primul lucru care trebuie avut în vedere: obligatoriu punem în kitul de supraviețuire apă și alimente care nu necesită un proces complet pentru preparare! Apoi, următoarele pe listă vin actele personale, o trusă de prim-ajutor, articole pentru încălzire, un radio, o baterie externă și, bineînțeles, banii.

Persoanele care suferă de boli cronice trebuie să își pună în kit și medicamentele recomandate de doctori, dar numai după ce le-au verificat termenul de valabilitate.

Trebuie spus că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă le-a recomandat românilor încă de acum şapte ani să aibă pregătit un kit de supraviețuire. Conform celor mai recente studii, doar unul din 10 români și-a pregătit un astfel de rucsac.

Țara noastră are peste 5.000 de adăposturi de protecţie civilă, dar mai mult de jumătate sunt nefuncționale, arată România TV. De asemenea, un raport al Curții de Conturi arată că doar 3% dintre români s-ar putea adăposti în spaţii special construite în cazul unui atac aerian.

CITEȘTE ȘI:

Kit-ul de SUPRAVIEȚUIRE în caz de cutremur: Ce trebuie să conțină și unde trebuie să stea. Explicațiile unui expert ISU