Muncă grea, salarii mici și condiții umilitoare: cu cât sunt plătiți românii care culeg SPARANGHEL în Germania

Publicat: 22 04. 2025, 13:54
Muncă grea salarii mici și condiții umilitoare cu cât sunt plătiți românii care culeg sparanghel în Germania
Muncă grea, salarii mici și condiții umilitoare: cu cât sunt plătiți românii care culeg sparanghel în Germania / Foto cu caracter ilustrativ, sursa: Profimedia

Salariul minim pentru lucrătorii agricoli sezonieri din Germania a crescut constant din 2015 încoace, ajungând la 12,82 euro pe oră în 2025. În paralel, partide importante din coaliția de guvernare (SPD și Verzii) susțin majorarea acestuia la 15 euro/oră.

Însă, pentru muncitorii români, aceste sume nu reflectă întotdeauna realitatea.

Cazare insalubră, birocrație excesivă

Deși Germania oferă un venit semnificativ mai mare, muncitorii români ajung frecvent să plătească chirii exagerate pentru o cazare precară, iar orele lucrate nu sunt întotdeauna compensate corect.

Fermierii germani se află și ei într-o criză. Costurile cu forța de muncă reprezintă azi între 30% și 60% din cheltuielile totale de producție, iar lipsa lucrătorilor sezonieri devine o amenințare reală. Conform unui recensământ agricol recent, 243.000 de muncitori sezonieri erau angajați în agricultură în 2023, iar cei mai mulți dintre ei sunt români.

De la introducerea salariului minim, aproape o fermă din patru specializată în cultivarea sparanghelului a fost închisă. Și suprafața cultivată cu căpșuni a scăzut cu 24%, iar recoltarea în aer liber a fost redusă cu 42%.

Un raport din 2024 al Inițiativei pentru o Agricultură Echitabilă a scos la lumină deficiențe grave în condițiile de muncă și trai pentru muncitorii sezonieri aduși în Germania: locuințele sunt slab izolate, băile, insuficiente, iar taxele pentru cazare, exagerate! În plus, lipsesc contractele de muncă.

În ciuda contribuției uriașe a lucrătorilor sezonieri la economia agricolă, standardele sociale rămân mult sub nivelul unui stat modern.

În Saxonia Inferioară, numărul muncitorilor români a crescut, în timp ce al celor polonezi a scăzut. În 2015, raportul era aproape echilibrat. În 2023, românii au devenit principala forță de muncă sezonieră: 5.100 de lucrători români, față de doar 2.200 polonezi.

Prin comparație, salariul pe oră în România este de 4,87 euro.

Sezonul căpșunilor vine cu prețuri mai mari

Fermierii nemți solicită reglementări speciale pentru munca agricolă pe termen scurt, temându-se că o creștere la 15 euro a salariului minim le-ar distruge afacerile.

În replică, sindicatul IG BAU respinge categoric orice excepție – „Toți lucrătorii merită salarii echitabile, indiferent de sector”.

Pentru a atenua criza, guvernul din Saxonia Inferioară a anunțat în martie 2025 lansarea unui centru de recrutare centralizat pentru forța de muncă străină, menit să elimine blocajele birocratice și să accelereze procesul de angajare în agricultură.

Date fiind noile realități, fermierii germani avertizează că prețul căpșunilor va crește cu 10-15% în 2025, pe fondul presiunii salariale și al scumpirii inputurilor agricole.

Cazul muncitorilor români plecați sezonier în Germania reflectă o realitate dureroasă: între promisiuni și practică, diferențele sunt uriașe. În timp ce salariile minime cresc pe hârtie, condițiile de muncă și trai rămân adesea la limita decenței, scrie The Pinnacle Gazette.

Agricultura germană se bazează pe forță de muncă est-europeană, dar fără reforme reale și protecție eficientă pentru lucrători, riscă să devină un sistem al exploatării moderne.

CITEȘTE ȘI:

Ce au pățit acești români, după ce s-au dus în Germania la cules de sparanghel. Au crezut că dau lovitura, dar nu a fost deloc așa!

Zeci de români și albanezi, ținuți în sclavie la o fermă de sparanghel din Belgia. Autoritățile au aplicat sancțiuni istorice