Provincia chineză renumită pentru ouăle sale de rață cu dublu gălbenuș. Delicatesa culinară, căutată în China

Publicat: 14 05. 2021, 14:19
Actualizat: 14 05. 2021, 14:28
Foto caracter ilustrativ

Până la 10% din ouăle depuse de rațe în ținutul Gaoyou din provincia Jiangsu conțin două gălbenușuri. Vândute în toată țara, aceste ouă cu gălbenuș dublu pot costa de câteva ori mai mult decât prețul omologilor lor cu gălbenuș unic.

Se pare că poziția geografică a tinutului Gaoyou îl face un produs căutat pentru producția de ouă de rață sărate.

„Fermierii de rațe din  Gaoyou trebuie să fi realizat că ar fi și mai bine pentru afaceri să crească rațele pentru a produce mai multe gălbenușuri duble”, spune Meng Wen, bucătarul care a prezentat pentru prima dată ouăle de rață sărate cu gălbenuș dublu în Yangzhou .

În zilele noastre, fenomenul gălbenușurilor duble ar face în mod obișnuit apariții rare și aleatorii, până la 10% din ouăle depuse de rațele Gaoyou, potrivit BBC.

„Au pus toate ouăle de rață într-o cameră, deasupra unei lumini, pentru a vedea dacă este vorba de un singur gălbenuș sau de un gălbenuș dublu”, explică Hu Ruixi, cofondatorul companiei de turism alimentar Lost Plate .

În „Rețete din grădina mulțumirii”, el recomandă cu privire la modalitatea corectă de a savura ouăle de rață sărate: „Așezați oul întreg pe o farfurie, tăiați-l în jumătate și serviți coaja, gălbenușul și albul împreună.

Cum au apărut ouăle de rață cu mai multe gălbenușuri

Tinutul este situat într-o regiune cu căi navigabile abundente, cum ar fi Lacul Gaoyou (al treilea cel mai mare lac de apă dulce din provincie), care de secole a permis industriei păsărilor acvatice locale să prospere.

Dar acesta nu este singurul mod în care mediul natural a predestinat practic pretenția finală a lui Gaoyou de a deveni faimos. Sarea, care este necesară pentru vindecarea ouălor de rață, este abundentă în zonă.

Mlaștinile sărate din nordul Jiangsu, care fac acum parte dintr-o rezervație a biosferei, unde vizitatorii pot face observarea păsărilor si drumurilor, care au fost cândva cunoscute în primul rând pentru că sunt o sursă majoră de sare din China.

„Acesta a fost epicentrul industriei sării”, explică Miranda Brown, profesor de studii chineze la Universitatea din Michigan. „Aveți lacul pentru rață, iar apoi aveți industria sării literalmente alături.”

În orașul Yancheng (care înseamnă literalmente „Orașul sărat”), nu departe de Gaoyou, o vastă rețea de căi navigabile care leagă mlaștinile de coastă de Marele Canal, un uriaș râu creat de om, care le-a permis producătorilor de sare să obțină un profit frumos vânzând către restul tării.
La sfârșitul secolului al XVIII-lea, savantul și gastronomul dinastiei Qing Yuan Mei scria în „Rețete din grădina mulțumirii” (tradus în 2017 de Sean JS Chen): „Ouăle sărate de la Gaoyou sunt foarte bune, cu gălbenușuri roșiatice adânci încărcate cu ulei.”
Astfel de referințe au ajutat la cimentarea ouălor de rață sărate ca o specialitate gastronomică a lui Gaoyou, împletită cu însăși identitatea zonei.

Rațele au fost selectate artificial

Ouăle de rață sărate cu dublu gălbenuș sunt mult mai bine vândute în China decât cele obișnuite.

Într-o lucrare din 2011 care examinează aptitudinea ouălor cu dublu gălbenuș ale lui Gaoyou, cercetătorii spun:
„De obicei, un ou cu dublu gălbenuș nu va supraviețui nici măcar pentru a ecloza. Cu toate acestea, din moment ce aceste rațe au fost supuse selecției artificiale mai degrabă decât selecției naturale de generații, defectul s-a răspândit în populație. „
În zilele noastre, fenomenul gălbenușurilor duble, care ar face în mod obișnuit apariții rare și aleatorii, apare în aproximativ 2-10% dintre  ouăle depuse de rațele Gaoyou, potrivit studiului din 2011.