Reţeta de PASCĂ fără aluat devenită virală pe internet. Secretul Jamilei pentru gustul perfect de Paşte
:format(webp):quality(80)/https%3A%2F%2Fwww.gandul.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Fprofimedia-0649112318-1280x853.jpg)
Pasca fără aluat, semnată Jamila Cuisine, a devenit desertul preferat de milioane de români. Reţeta simplă, rapidă şi extrem de gustoasă a strâns peste 5 milioane de vizualizări pe YouTube şi continuă să fie vedeta meselor de Paşte.
Paştele este, pentru mulţi români, nu doar o sărbătoare religioasă importantă, ci şi un prilej de reîntoarcere la tradiții și bucurii simple – masa în familie, ouăle roșii, cozonacul și, desigur, pasca.
În ultimii ani, o variantă modernă a prăjiturii tradiționale a cucerit internetul: pască fără aluat, rețetă popularizată de Jamila Cuisine, cel mai urmărit vlogger culinar din România.
„Rețeta de pască fără aluat cu brânză dulce și stafide este una care a făcut furori de prima dată când am făcut-o, acum mai bine de zece ani”, a povestit Jamila pe rețelele sociale.
O rețetă primită pe o foaie de hârtie
Cunoscută pentru rețetele ei accesibile, Jamila spune că a primit ideea de la vecina sa, tanti Gela, care i-a oferit rețeta scrisă de mână, convinsă că este prea bună pentru a nu fi încercată.
„Eram la început cu rețetele video. Tanti Gela știa că fac rețete pentru YouTube și mi-a zis să încerc neapărat pasca fără aluat. Sincer, nu prea credeam în ea. Crescusem cu pasca clasică, cu aluat de cozonac, așa cum făcea mama în fiecare an”, a spus Jamila.
După succesul de necontestat al primei încercări, rețeta a devenit un clasic pe canalul său de YouTube, ajungând la peste 5 milioane de vizualizări.
Ingrediente pentru pască fără aluat
- 1 kg brânză dulce de vacă (cremoasă, dar nu apoasă)
- 400 g smântână
- 200 g zahăr (sau îndulcitor)
- 200 g stafide (sau merișoare/fulgi de ciocolată)
- 100 g făină
- 100 g gris
- 100 g unt topit și răcit
- 6 ouă
- 2 linguri esență de vanilie
- 1 lingură esență de lămâie
- un praf de sare
Mod de preparare
Brânza se amestecă bine cu smântâna și zahărul, apoi se încorporează ouăle, untul topit și esențele. După omogenizare, se adaugă făina, grisul și, la final, stafidele sau alte ingrediente preferate.
Compoziția se toarnă într-o tavă rotundă tapetată cu hârtie de copt și se coace la 170 de grade Celsius timp de 60-70 de minute. După răcire, pasca se lasă la frigider câteva ore, pentru a putea fi tăiată frumos.
Secretul gustului perfect? Calitatea brânzei și echilibrul dintre cremă, aromă și textură.
„Este una dintre cele mai simple rețete de pască și e absolut delicioasă. Merită încercată!”, spune Jamila.