Metoda garantată pentru a elimina pietrele la fiere. Dr. Octavian Popescu: Nu dispar de la sine și nici nu se DIZOLVĂ cu…

Publicat: 11 03. 2024, 11:42
Actualizat: 11 03. 2024, 11:43

Aflăm de la Dr. Octavian Popescu ce sunt, de fapt, aceste pietre la colecist, cum se manifestă, dar și când e nevoie să scoatem colecistul.

Dacă te chinuie senzația de greață și o durere ascuțită în partea dreaptă sau centrală a abdomenului la scurt timp după o masă bogată în grăsimi sau prăjeli, e foarte posibil să te confrunți cu pietre la colecist sau fiere, termenul medical fiind de litiază biliară. Unii oameni le spun pur și simplu „crize de fiere”. Litiaza biliară este o afecțiune care își face simțită prezența din ce în ce mai „zgomotos” pe măsură ce pietrele (calculii) cresc în dimensiune și blochează coledocul, adică un canal care asigură curgerea bilei din ficat sau vezica biliară către intestin. În foarte multe cazuri, pietrele la  colecist sunt descoperite întâmplător, cu ocazia unei ecografii abdominale de rutină, de exemplu, pentru că sunt „silențioase” și pacientul nu are niciun fel de simptom sau disconfort.

Aflăm de la Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie viscerală cu supraspecializare în chirurgia colorectală, oncologică minim invazivă și proctologie în cadrul Institutului German de Chirurgie, ce sunt, de fapt, aceste pietre la colecist, cum se manifestă, dar și când e nevoie să scoatem colecistul și ce riscăm dacă nu facem acest lucru.

Colesterolul crescut, principala cauză a pietrelor la fiere

Ce sunt pietrele la colecist, mai exact din ce iau naștere acestea, care sunt principalele cauze?

Dr. Octavian Popescu: Calculii biliari sunt niște particule solide care se depun în colecist, deci în vezica biliară, ca urmare a excesului de colesterol și/sau bilirubină. În aproximativ 75% din cazuri, pietrele se formează din cauza… Citește AICI continuarea articolului: Singura metodă garantată pentru a elimina pietrele de la fiere! 

sursa foto: Shutterstock