Contestații BAC 2021. Când pot contesta candidații notele și cum se face recorectarea lucrărilor

Publicat: 05 07. 2021, 11:04
Contestații BAC 2021. Când pot contesta candidații notele și cum se face recorectarea lucrărilor. Sursă foto: MEDIAFAX/FOTO

Primele rezultate la Bacalaureat 2021 au fost afișate, luni, pe Bacalaureat.Edu.ro și la avizierele liceelor. Tot luni, în intervalul orar 12.00-18.00, absolvenții de liceu care au susținut examenele de Bacalaureat pot depune contestații.

După afișarea rezultatelor la Bac 2021, absolvenții nemulțumiți de notele luate la examene pot depune contestații. Exact ca în anul 2020, acestea pot fi depuse inclusiv online.

Cum se poate face contestație la Bacalaureat 2021

Contestațiile trebuie depuse sau transmise luni, 5 iulie, până la ora 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

Candidații vor completa, semna și depune/transmite prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale la Bacalaureat 2021, după rezolvarea contestațiilor, vor fi afișate vineri, 9 iulie.

Model cerere Contestație BAC 2021

Contestații BAC 2021. Cum se face reevaluarea unei lucrări

Contestaţiile la probele scrise se depun şi se înregistrează la centrul de examen, în perioada prevăzută de calendarul examenului de bacalaureat.

Preşedintele, împreună cu unul dintre vicepreşedinţi, cu secretarul sau cu un membru al comisiei din centrul de examen, primesc contestaţiile şi le înregistrează. Cererile prin care se contestă notele obţinute la evaluarea iniţială se înaintează comisiei din centrul zonal de evaluare, de către un delegat al comisiei din centrul de examen. După centralizarea cererilor prin care se contestă notele obţinute la evaluarea iniţială, lucrările se secretizează. După terminarea evaluării şi deschiderea lucrărilor, preşedintele comisiei de contestaţii analizează notele acordate după reevaluare, în comparaţie cu cele acordate iniţial.

În situaţia în care se constată diferenţe de notare mai mari de 1,50 puncte, în plus sau în minus, între notele de la evaluarea iniţială şi cele de la contestaţii, preşedintele comisiei de contestaţii decide reevaluarea lucrărilor respective de către o a treia comisie, formată din alţi profesori cu experienţă, alţii decât cei care au evaluat iniţial lucrările în centrul de contestaţii, potrivit Ministerului Educației.

Reevaluarea se face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând baremul şi toate procedurile de evaluare. Nota acordată de a treia comisie este nota care va fi acordată de comisia de contestaţii. Nota definitivă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă.