AJUTOR. Fratele ambasadorului român la Paris, donator de plasmă, după ce s-a vindecat de Covid-19

Publicat: 07 05. 2020, 10:56
Actualizat: 07 05. 2020, 11:03
Petre Niculescu, fratele lui Luca Niculescu / Sursa: Facebook - Luca Niculescu

Petre Niculescu, asistent medical la spitalul „Victor Babeș” din Capitală, s-a infectat cu noul coronavirus în timp ce era în prima linie a luptei cu pandemia. După ce a urmat tratamente și a fost testat de două ori negativ, fratele mai mic al ambasadorului român în Franța, Luca Niculescu, a decis să devină unul dintre cei care donează sânge, pentru ca din plasma recoltată să îi ajute pe bolnavi să se recupereze cât mai repede.

„Fratele meu mi-a trimis azi poza asta, după ce s-au vindecat de Covid 19, el și mai mulți colegi de la Victor Babeș au mers să doneze sânge. Plasma recoltată de la cei vindecați e transferată bolnavilor aflați în situații complicate, ca să îi ajute să se facă bine”, a scris Luca Niculescu, miercuri seara, pe contul de Facebook.

Petre Niculescu, asistent medical la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”, a fost diagnosticat pozitiv cu noul coronavirus, împreună cu alți colegi, la începutul lunii aprilie. „ A avut echipament corespunzător, s-a protejat conform normelor, a respectat toate regulile stricte din spital și din afara lui. Dar, după cum știm, virusul e foarte contagios. Și aici, în Franța, sunt atinși mulți medici, asistenți, infirmiere. În seara asta, Petre e internat în salonul de care se ocupa până acum, se simte bine și are o mare dorință : să se însănătoșească rapid, ca să îi îngrijească din nou pe «pacienții lui»”, povestea ambasadorul Luca Niculescu, pe 4 aprilie.

Douăsprezece persoane care s-au vindecat de COVID-19 şi au dezvoltat anticorpi pentru SARS-CoV-2 au donat, până miercuri, plasmă la Centrul de Transfuzii Sanguine Bucureşti. „Am început săptămâna trecută de marţi. Am avut săptămâna trecută cinci donatori pe care i-am făcut, iar săptămâna aceasta şapte. În total 12 donatori. Săptămâna trecută am făcut şi instruirea personalului pentru că este echipamentul nou. A trebuit ca personalul să fie instruit. Pe echipamentul de plasmafereză se donează 600 de mililitri de plasmă din care se fac trei punguţe a 200 de mililitri”, a declarat miercuri directorul instituţiei, Doina Goşa, pentru Agerpres.

Până miercuri, pe teritoriul României, au fost confirmate 14.107 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19, dintre care  5.788 au fost declarate vindecate și externate.Grupul de Comunicare Strategică a anunțat în cursul zilei de joi, 7 mai, că numărul deceselor provocate de coronavirus în România a ajuns la 876.