AVERTISMENT. Ce locuri ar trebui evitate după instituirea stării de alertă pentru a ne proteja de COVID-19

Publicat: 14 05. 2020, 11:23
FOTO: Pexels

Specialiștii ne sfătuiesc să evităm pe cât posibil spațiile închise cu mulți oameni şi cu o circulaţie slabă a aerului pentru că acestea favorizează răspândirea coronavirusului.

Erin Bromage, biolog american cunoscut spune că  90% dintre pacienții  de COVID-19 au luat virusul din spații închise precum  mijloacele de transport în comun, restaurantele sau birourile, potrivit CNN.

„Trebuie să avem mare grijă la zonele închise, frecventate de mulţi oameni şi cu o circulaţie slabă a aerului. În acele spații virusul se poate propaga extrem de uşor. Sunt situaţii pe care le putem evita. Orice mediu în care aerul este recirculat şi care găzduieşte mulţi oameni este un mediu pe care trebuie să îl evităm. Vorbirea, fie ea şi normală, înseamnă eliminarea de aerosoli. Cu cât vorbim mai mult sau mai tare, cu atât eliminăm mai mulţi aerosoli”, a spus Erin Bromage, profesor la Universitatea Massachusetts Dartmouth.

În contextul în care spațiile închise nu pot fi evitate, este importnată purtarea măștilor, măsură care devine obligatorie în stare de alertă.

Iohannis: După 15 mai, purtarea măștii devine obligatorie. La fel și distanța între persoane

După 15 mai, purtarea măștii în spațiile închise devine obligatorie, anunță președintele Klaus Iohannis. De asemenea, păstrarea unei distanțe de „două brațe” între persoane va fi obligatorie.

„Din păcate, epidemia este între noi. Nu este momentul să ne relaxăm prea mult. Ne apropiem foarte rapid de numărul de 1.000 de victime ale acestei epidemii, avem în fiecare zi sute de cazuri noi. Totuși, se apropie data de 15 mai, când se termină starea de urgență și vom intra într-o altă formă de organizare, în starea de alertă”, a spus Iohannis.

Potrivit șefului statului, devine obligatoriu după 15 mai:

– portul măștii, care să acopere gura și nasul în spațiile interioare, respectiv magazine sau mijloacele de transport în comun

– păstrarea unei distanțe între persoane de 1,5 metri sau de „două brațe”

– igiena mâinilor