AVERTISMENT. Raed Arafat reacționează: Nu știm încă dacă suntem în siguranță! Starea de alertă nu aduce ceva în plus față de ce este acum

Publicat: 14 06. 2020, 23:44
Raed Arafat, despre cauza decesului pacienților de la Piatra Neamț: „Este foarte greu de spus acum dacă...” / Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Raed Arafat a susținut în cursul serii de duminică, 14 iunie, că România nu se află încă în starea de normalitate, menționând că nu se știe încă ce evoluție va avea pandemia de coronavirus în România.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a precizat faptul că numărul din în ce mai mare d enoi îmbolnăviri raportate la un interval de 24 de ore arată că „vom continua să avem probleme”, potrivit Antena3.

Raed Arafat explică importanța prelungirii stării de alertă în România

„Starea de alertă nu aduce ceva în plus față de ce este acum, dar poate să continue anumite măsuri compensatorii pe care noi le-am solicitat pentru a putea relaxa anumite restricții. Din punct de vedere al situațiilor de urgență, noi avem trei stări: starea de normalitate, starea de alertă și starea de urgență. Deasupra acestor trei stări mai există starea de asediu, în caz de război. Noi nu suntem în situația de normalitate, nu am ajuns acolo. Încă nu știm care va fi evoluția”, a explicat Raed Arafat.

Creșterea numărului de infectări, semnul problemelor

„Procentul contează foarte mult. Noi am observat în ultimele zile din nou o creștere a procentului, asta înseamnă că noi vom continua să avem probleme. Pentru aceste probleme trebuie să putem să găsim soluții imediate”, a precizat doctorul Raed Arafat.

Noi nu știm dacă suntem încă în siguranță. (…) Starea de alertă ne permite să ducem mai departe, să facem mult mai ușor și să justificăm măsurile pe care le luăm mai ușor”, a mai spus Raed Arafat.

Prelungirea stării de alertă a stârnit controverse pe scena politică din România, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susținând că președintele Klaus Iohannis „i-a dat ordin” premierului Ludovic Orban să prelungească starea de alertă, pentru că „îi place la maximum să se joace de-a Dumnezeu”.

PSD nu este de acord cu starea de alertă a președintelui și propune un set propriu de măsuri restrictive. Social-democrații vorbesc despre o stare „intermediară” de alertă.