AVERTISMENT. Restricțiile impuse împotriva COVID-19 pot afecta viețile pacienților care suferă de alte afecțiuni, potrivit specialiștilor

Publicat: 06 07. 2020, 15:52
AVERTISMENT. Restricțiile impuse împotriva COVID-19 pot afecta viețile pacienților care suferă de alte afecțiuni, potrivit specialiștilor. Sursa foto: Shutterstock

În contextul în care spitalele din întreaga lume continuă să aloce resurse în direcția pandemiei de COVID-19, apare riscul ca pacienții care suferă de afecțiuni precum HIV/SIDA sau tuberculoză să fie puși în pericol, potrivit unui raport al Societății Internaționale Anti-SIDA.

Raportul a fost publicat de către organizație cu ocazia Conferinței Internaționale privind SIDA, care a început luni, informează CNN.

„Măsurile de distanțare socială și restricțiile impuse pentru răspândirea numărului de cazuri de infectare cu coronavirus au întrerupt programele de prevenire și de tratare a HIV și au oprit cercetarea în acest domeniu”, a declarat dr. Anton Pozniak, președintele organizației.

Un sondaj prezentat în iunie de organizația non-guvernamentală Global Fund To Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria a arătat că 85% din cele 106 țări în care organizația activează au înregistrat întreruperi ale serviciilor medicale acordate pacienților cu HIV, procentele fiind de 78% în cazul bolnavilor de tuberculoză și de 73% în cazul pacienților cu malarie. Aproximativ 20% dintre aceste state au înregistrat întreruperi ale acordării serviciilor în cazul acestor trei boli simultan.

Acordarea de servicii medicale cu prioritate pacienților cu COVID-19 ar putea duce la un milion de decese suplimentare în întreaga lume

Estimările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Stop TB partnership și al Imperial College din Londra arată că astfel de situații ar putea duce la un milion de decese suplimentare la nivel mondial.

De exemplu, unele estimări ale OMS și ale Organizației Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA (UNAIDS), arată că o întrerupere a serviciilor medicale acordate pacienților cu HIV/SIDA în Africa Subsahariană ar putea duce la 500.000 de decese suplimentare în 2021, pe lângă cele 470.000 de decese care se produc în mod obișnuit în această regiune din cauza acestei afecțiuni.

Acest lucru ar duce la pierderea progresului înregistrat în ultimii 12 ani în lupta cu HIV/SIDA.

„Există riscul ca progresele obținute atât de greu în lupta cu SIDA să fie sacrificate în lupta împotriva COVID-19. Dar dreptul la sănătate înseamnă că nicio boală nu ar trebui să fie combătută în detrimentul pacienților cu alte afecțiuni”, spunea în luna mai Winnie Byanyima, directorul UNAIDS.

Mulți experți susțin, însă, că lupta împotriva COVID-19 a dus exact la această situație.

„Când toate serviciile tale sunt canalizate către COVID și către testarea pentru COVID, nimeni nu mai este testat și pentru HIV”, a spus Pozniak pentru CNN.

Acesta spune că furnizorii de servicii medicale și-au canalizat atenția pe testarea pentru COVID-19, ceea ce i-a afectat atât pe pacienții cu HIV/SIDA, cât și pe cei cu tuberculoză, malarie și alte afecțiuni, inclusiv boli care pot fi prevenite cu ajutorul vaccinurilor.

Potrivit unui raport publicat luna trecută, două luni de restricții și încă două de revenire treptată la normal, considerate un scenariu ideal, ar putea duce la 1,8 milioane de cazuri suplimentare de tuberculoză la nivel mondial și la 340.000 de decese suplimentare cauzate de această boală până în 2025. Potrivit OMS, la nivel mondial, 10 milioane de persoane se îmbolnăvesc de tuberculoză și 1,5 milioane mor din cauza acestei afecțiuni anual.