Avertismentul medicului Adrian Marinescu: „Măsurile uşoare nu vor opri bulgărele care se rostogoleşte!”

Publicat: 27 11. 2020, 16:43
Ce se întâmplă dacă ne vaccinăm împotriva COVID-19 și suntem deja infectați cu virusul, dar nu știm. Explicațiile medicului Adrian Marinescu (EXCLUSIV) / Mediafax Group / Eduard Vinatoru (FOTO)

Medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș din Capitală, spune că restricțiile actuale nu duc la o scădere a numărului crescut de cazuri COVID: „Oamenii interacţionează din Bucureşti în zonele care sunt în carantină şi invers, şi atunci e greu să ţii aceste măsuri. E clar că aşa se întâmplă!’”, a spus medicul, într-un interviu acordat postului de televiziune Antena 3.

Marinescu: „Cei care sunt pozitivi vin în contact mai departe”

„Aceleaşi concluzii le au şi specialiştii. Lucrurile stau în felul următor. Când ai o transmitere accelerată la nivelul populaţiei şi ai foarte multe cazuri în fiecare zi, mai ales în zonele aglomerate cum este Capitala, este evident că măsurile respective mai uşoare nu vor opri practic bulgărele care se rostogoleşte, pentru că e clar. Cei care sunt pozitivi vin în contact mai departe. (…) Măsurile le luăm la nivelul unor localităţi, cum sunt cele din jurul Capitalei. E greu de crezut că se poate face o delimitare clară între acele zone, să le numim verzi şi roşii. E greu de crezut, pentru că oricum oamenii interacţionează din Bucureşti în zonele care sunt în carantină şi invers, şi atunci e greu să ţii aceste măsuri. E clar că aşa se întâmplă”, spune medicul Marinescu la Antena 3.

În continuare, medicul infecționist spune că măsurile luate în prezent de autorități sunt măsuri ușoare: „Sunt măsuri uşoare, lucrul ăsta e clar. S-a dorit să fie un echilibru plecând de la aceste măsuri. Din păcate, nu e chiar efectul scontat!Poate că este un efect, dar nu cât ne-am dori, pentru că deja avem foarte cazuri în fiecare zi şi nu putem aveam o reducere importantă aşa”, spune Marinescu.

Vor fi din ce în ce mai multe zone în lockdown

„Nu vorbim de o carantină la nivel naţional, dar în momentul în care apar probleme în zonele roşii, vor fi măsuri locale, şi s-ar putea să vedem că acele regiuni roşii încep să se unească. De fapt, şi în final s-ar putea să ajungem ca şi oraşele să fie carantinate, atunci când e nevoie (…) Vom vedea că din ce în ce mai multe zone, le vom avea în varianta de lockdown, sau într-un tip de lockdown.Depinde dacă măsurile vin la pachet cu o testare extinsă sau nu. Depinde dacă măsurile vin la pachet cu o creştere a posibiltăţilor pentru spitale de avea mai multe locuri, şi aşa mai departe. Dacă vorbim doar de măsuri şi nu se schimbă nimic cu testarea şi mergem pe aceleaşi date ca până acum, e clar că aceste măsuri nu vor fi suficiente pentru a avea reducerea pe care ne-o dorim”, a mai spus medicul infecționist, Adrian Marinescu.