Bărbații tineri, influențați de mame în privința vaccinării anti-COVID. Ce arată datele surprinzătoare ale unui studiu (EXCLUSIV)

Publicat: 02 04. 2021, 10:00
Bărbații tineri, influențați de mame în privința vaccinării anti-COVID. Ce arată datele surprinzătoare ale unui studiu. Sursă foto: Profimedia/Caracter ilustrativ

Un studiu recent realizat de Buyer Brain, o companie de consumer neuroscience, arată că tinerii bărbați sunt puternic influențați la nivel subconștient de mamele lor în decizia cu privire la vaccinare: „Doar 30% dintre cei cu vârste cuprinse între 18-35 de ani s-ar vaccina cu prima ocazie”, arată datele colectate.

Medicul Ana Iorga, fondatorul Buyer Brain și singurul specialist în neuromarketing din Romania, a demarat un studiu pentru a descoperi motivele pentru care oamenii s-ar vaccina sau nu împotriva virusului COVID-19. Cercetătorii au folosit tehnologia de asociere implicită pentru a descoperi percepțiile adânc înrădăcinate ale românilor despre vaccin.

Tinerii adulți, infuențați de mamă în privința vaccinării

Abordarea noastră a fost diferită față de abordarea agențiilor tradiționale de research, nu doar întrebăm oamenii, ci și măsurăm reacțiile pe care le au vizavi de unele concepte. Așa am găsit această asociere. Tinerii băieți (cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani) erau cei care reacționau cel mai puternic la figura maternă, la influența pe care o are mama asupra deciziilor pe care le iau în viețile lor. Fetele, în schimb, nu erau puternic atașate de niciun factor de influență. Cel mai puternic reacționau la părerea din grupul lor de prieteni, explică medicul Ana Iorga pentru GÂNDUL.RO.

Care sunt motivele pentru care românii ezită sau refuză să se vaccineze?

Principalele motive care îndepărtează oamenii de vaccin sunt teama față de reacțiile adverse pe termen lung (32%), neîncrederea în eficiența vaccinului (20%), posibila interacțiune cu alte boli (18%), conspirațiile (15%) și alte motive (15%). Putem deduce că marea majoritate a românilor ce ezită să se vaccineze o fac datorită temerii că vaccinul ar putea să le afecteze sănătatea.

Femeiele, mai reticente decât bărbații

Femeile sunt mai puțin deschise către vaccin, doar 34% dintre acestea fiind dispuse să se vaccineze imediat, spre deosebire de bărbați, unde 48% s-ar vaccina imediat.

Cei mai reticenți față de vaccin sunt însă adulții tineri. Doar 30% dintre cei cu vârste cuprinse între 18-35 de ani s-ar vaccina cu prima ocazie, cei mai mulți spunând că virusul nu reprezintă un risc suficient de mare pentru ei încât să se vaccineze.  La polul opus sunt persoanele peste 65 de ani, unde procentul celor care nu s-ar vaccina deloc este de doar 9%.

Persoanele în vârstă cu comorbidități au un risc mai mare de a face o formă mai gravă de COVID-19 și sunt dornice să reducă riscul de deces, pe când unii tineri au făcut forme ușoare și se gândesc că vaccinul nu ar fi cel mai util pentru ei. Reacția lor nu este una de a refuza total vaccinul, dar merg pe ideea că se vaccinează mai târziu și mai așteaptă, spune medicul Ana Iorga pentru GÂNDUL.

Totodată, aproape jumătate dintre românii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani sunt indeciși. Aceștia au răspuns că s-ar vaccina mai târziu, peste câteva luni, sau doar dacă vaccinul ar deveni obligatoriu.

 Cercetarea celor de la Buyer Brain a constat într-un survey online la care au participat 1220 de respondenți din toată Romania