BOALA KAWASAKI. Mihai Craiu, medic pediatru: „O posibilă reacţie a COVID-19 la copii”

Publicat: 29 04. 2020, 21:29
Actualizat: 29 04. 2020, 21:30
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Medicul pediatru Mihai Craiu: „Suntem prima țară din UE care reușim vaccinarea unui număr semnificativ de copii” (FOTO: Facebook)

În ultima perioadă, pediatrii din Europa au intrat în alertă și se aşteaptă la apariţia unor cazuri de Kawasaki, o boală care afectează copiii și ar putea fi declanşate de coronavirus.

Este vorba de o boală cumplită care amenință copiii, iar în plină pandemie de coronavirus riscurile sunt uriașe.

Poate fi tratată, dar medicii susțin că părinții trebuie să fie atenți la simptome, care se manifestă prin febră, ganglioni umflaţi, mâini şi piciare umflate, și să se ducă „repede cu copilul la spital”

„Suficient de repede înseamnă în primele patru-cinci zile de la debutul acestei maladii, în contextul celor cinci semne clinice majore asemănătoare de boală Kawasaki: febră mare mai multe zile, cinci sau pe acolo, să ai ganglionii umflaţi la gât, să ai conjunctivită, să ai ochii ca şi cum ţi-ar fi intrat apă cu săpun în ei, nu să curgă cu puroi, să fie non-supurativă. Să ai ochii roşii-roşii, să ai buzele umflate şi crăpate şi să ai umflături la mâini şi la picioare, eventual cu erupţie”, a declarat medicul pediatru Mihai Craiu, pentru Mediafax.

Alerta s-a dat iniţial în Marea Britanie, dar au apărut cazuri şi în Italia, Spania, Belgia şi Franţa. Medicii britanici și italieni au cercetat posibilele legături între Covid-19 și Boala Kawasaki. Unele coronavirusuri ar putea declanșa boala, după cum afirmă, la rândul lor, medicii din SUA.

„Cei mai mulţi pacienţi cu tablou clinic de Kawasaki nu au serologie de Covid-19. Că e prea târziu sa mai aibă anticorpi, e posibil. Profesorul francez de la Necker care îngrijeşte aceşti copii a spus că cei care au avut ceva care a semănat cu SARS Cov-2 au avut în urmă cu trei săptămâni. Apare, chiar dacă e legată de Covid, după vindecarea bolii iniţiale, la nişte săptămâni, nici nu mai ştii că nu ai avut boala dacă nu ai fost testat”, a adăugat medicul pediatru.

Boala Kawasaki se poate trata, aşa că nu există motive de îngrijorare, ne liniștește Mihai Craiu.

Boala Kawasaki determină ca vasele de sânge să se inflameze, iar aceasta afectează mai mult copiii sub cinci ani, determinând complicații la inimă în cazul unui procent de 25% dintre pacienți.

Dacă boala nu este tratată, complicațiile pot fi fatale, în 2-3% din cazuri, avertizează medicii britanici.