Când ajunge vaccinul anti-COVID la populație? Anunțul lui Valeriu Gheoghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare

Publicat: 22 11. 2020, 11:33
Actualizat: 22 11. 2020, 12:30
Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Oxford, declarat „sigur” pentru persoanele în vârstă. Descoperirea majoră din studiile de fază 2 / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la nivel naţional, a declarat pentru Știrile PRO TV  că vaccinul în România va fi disponibil imediat ce va primi toate autorizațiile de punere pe piață de la Agenția Europeană a Medicamentului : „Acest lucru se preconizează a fi după a doua jumătate a lunii decembrie, poate în scenariile mai realistae la începutul lunii ianuarie”, a spus Valeriu Gheorghiță pentru Știrile PRO TV.

Potrivit medicului militar, Valeriu Gheorghiță, „vaccinurile care în momentul de față sunt în studiu pentru imunizarea împotriva SARS-Cov-2 se suprapun peste trei tipuri de lanțuri de frig. Și anume lanțul de frig cel mai riguros, la minus 80 de grade, vorbim de un lanț de frig la minus 20 de grade și de un lanț de frig obișnuit, la 2 grade. Noi nu avem o certitudine în momentul de față vizavi de unul sau mai multe vaccinuri, motiv pentru care trebuie să fim pregătiți pentru orice tip de scenariu. România, în momentul de față, este pregătită să preia aceste tipuri de vaccinuri indiferent de condițiile de frig la care ar trebui păstrate și distribuite”.

Principala zonă de stocare este Institutul Cantacuzino

”Principala zonă de stocare este Institutul Cantacuzino și vom avea mai multe centre regionale de stocare și distribuție. Sunt în momentul de față dezbateri pentru identificarea celor mai bune soluții, astfel încât la momentul când vom avea un vaccine disponibil în România să nu existe sincope în tot cee ace înseamnă recepie, stocare, distribuție până la nivelul fiecărui centru de vaccinare în teritoriu”, explică medicul militar.

Categoriile care vor avea prioritate

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva Covid-19 a explicat și care sunt categoriile prioritizate.

Astfel, ”vorbim de prima categorie și anume lucrătorii din sistemul medical și cei din domeniul asistenței sociale. Foarte probabil că aici vom vorbi de vaccinarea la locul de muncă.

A doua categorie mare de persoane prioritizate pentru vaccinare o reprezintă persoanele vulnerabile, de peste 65 de ani și persoanele cu boli cronice, la care se adaugă cei care deserves activitățile esențiale din infrastructura critică.