CDC a identificat noi simptome ale COVID-19 în rândul adulților

Publicat: 03 10. 2020, 12:06
CDC a identificat noi simptome ale COVID-19 în rândul adulților. Sursa foto: Shutterstock

Adulții infectați cu SARS-CoV-2 pot prezenta unele simptome periculoase similare cu simptomele unui sindrom inflamator rar întâlnit în rândul copiilor (MIS-C) care au COVID-19, arată Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC).

Specialiștii numesc aceste simptome „sindrom inflamator multisistemic al adultului” (MIS-A) și susțin că acesta este similar cu sindromul inflamator multisistemic al copilului (MIS-C).

Ca MIS-C, MIS-A nu are o legătură evidentă cu infectarea cu coronavirus, iar persoanele afectate pot să nu prezinte simptome specifice COVID-19, potrivit CNN.

Cu toate acestea, MIS-A a dus la moartea a cel puțin trei pacienți și, în mod similar COVID-19, afectează un număr mult mai mare de persoane care fac parte din minoritățile etnice și rasiale, arată CDC.

MIS-C a afectat câteva sute de copii la nivel mondial, iar dacă primesc tratament rapid, copiii își revin. Boala cauzează o inflamare la nivel sistemic, dar în mod normal pacienții nu prezintă simptomele clasice ale infectării cu coronavirus. Testele de sânge arată că MIS-C ar putea să apară la câteva săptămâni după ce copilul s-a vindecat de infecția cu SARS-CoV-2, mai ales atunci când acesta a fost asimptomatic sau a avut simptome ușoare de COVID-19.

Ce au identificat specialiștii CDC

CDC a prezentat cazurile a 27 de adulți cu vârste cuprinse între 21 și 50 de ani. Cei mai mulți au prezentat inflamații extreme la nivelul întregului corp și insuficiență de organe, în special în cazul inimii, ficatului și rinichilor, dar nu au prezentat și insuficiență pulmonară.

„Cu toate că inflamarea excesivă și disfuncțiile de organe au fost descrise frecvent în rândul adulților internați cu forme severe de COVID-19, aceste simptome sunt de obicei însoțite de insuficiență respiratorie. În schimb, pacienţii cu MIS-A au avut simptome respiratorii minime, hipoxie (nivel scăzut al oxigenului în sânge, n. red.) sau anomalii observate în radiografii. Doar 8 din 16 pacienţi au avut simptome respiratorii documentate înainte de apariţia MIS-A”, scriu specialiștii CDC.

O treime din cei 27 de pacienţi au fost testaţi negativ pentru infecţia cu coronavirus, dar au fost testaţi pozitiv pentru anticorpi, fapt ce a indicat că aceştia trecuseră prin infecţia cu SARS-CoV-2.