CDC: Varianta Delta este la fel de contagioasă ca varicela și ar putea fi transmisă chiar și de persoanele vaccinate. Agenția propune vaccinarea obligatorie

Publicat: 30 07. 2021, 11:54
Sursa foto: Shutterstock

Varianta Delta a coronavirusului, care se răspândește rapid în întreaga lume, pare să provoace îmbolnăviri mai grave și este la fel de contagioasă ca virusul care provoacă varicela, potrivit unui document intern al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC).

Documentul a apărut în presa americană, iar autenticitatea sa a fost confirmată de șefa CDC, Rochelle Walensky, informează Antena 3, care citează CNN.

De asemenea, potrivit documentului, persoanele complet vaccinate ar putea răspândi varianta Delta în aceeași proporție ca persoanele nevaccinate.

„Cred că oamenii trebuie să înțeleagă că nu lansăm alarme false. E ceva serios. Este unul dintre cele mai transmisibile virusuri pe care le cunoaștem”, a precizat dr. Walensky.

Șefa CDC: Măsurile pe care trebuie să le luăm sunt extreme

Totodată, ea mai spune că CDC recomandă ca persoanele vaccinate să poarte mască în spațiile închise, deoarece transmisia virusului este ridicată în astfel de spații.

Ea atrage atenția că situația impune o serie de măsuri dure.

„Măsurile pe care trebuie să le luăm pentru a controla pandemia sunt extreme. Măsurile pe care trebuie să le luați sunt extreme”, a declarat ea.

Documentul CDC susține că varianta Delta este la fel de transmisibilă ca varicela, o infecție virală ce afectează în special copiii, adolescenții și adulții tineri și care rămâne latentă în organism, activându-se când sistemul imunitar este slăbit.

Vaccinarea continuă să fie extrem de importantă

Medicul Walter Orenstein, șeful Emory Vaccine Center, a consultat documentul CDC și susține că vaccinarea continuă să fie un element-cheie al luptei împotriva pandemiei.

„Concluzia este că, spre deosebire de celelalte variante, persoanele vaccinate, chiar dacă nu se îmbolnăvesc, se infectează și răspândesc virusul la nivele similare persoanelor nevaccinate și infectate”, spune acesta.

În continuare, vaccinul previne în proporție de 90% formele severe ale bolii, dar poate fi mai puțin eficace în prevenirea infectării sau a transmisiei virusului.

Astfel, prin comparație, vaccinul reduce de 10 ori riscul de boală severă sau deces și doar de trei ori riscul de infectare.

Realitatea epidemiologică s-a schimbat, se spune în documentul CDC, care mai recomandă vaccinarea obligatorie și purtarea „universală” a măștii de protecție.