Ce a răspuns dr. Beatrice Mahler după ce a fost întrebată dacă persoanele vaccinate anti-COVID mai pot transmite virusul. “Deocamdată…”

Publicat: 18 01. 2021, 09:21
Actualizat: 18 01. 2021, 09:22

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Bucureşti, a declarat că, pentru moment, nu se poate preciza cu exactitate dacă persoanele vaccinate anti-COVID mai pot transmite virusul. Medicul speră, totuși, că în acest an vom primi răspunsurile dorite.

Beatrice Mahler atrage atenția că nivelul de transmite a COVID-19 în comunitate este, în continuare, ridicat, motiv pentru care recomandă, în continuare, portul măștii de protecție.

Deocamdată, suntem la un nivel de transmitere comunitar ridicat și există o fereastră de timp pentru care nu există timp în spate, fereastră de timp de la care virusul intră în corp și momentul la care imunitatea noastră reușește să răspundă. Nu se știe dacă în acea fereastră virusul nu reușește să se multiplice, astfel încât persoanele care conrtactează virusul să fie o sursă de infectare. Până avem răspuns la această întrebare e bine să purtăm mască. Sunt convinsă că în acest an vom primi multe răspunsuri în privința imunității care răspund și acționează la agresiunea virală, în contact cu un nou virus. Sunt cercetări în desfășurare și acest lucru va fi util pentru modul în care va trebui să ne organizăm viața în viitor”, a declarat Beatrice Mahler, potrivit Digi24.

Medicul Adrian Steinu-Cercel: “Masca va fi obligatorie până în 2022!”

La rândul lui, medicul Adrian Streinu-Cercel a subliniat, după ce s-a vaccinat anti-COVID, cât de important este portul măștii de protecție, chiar și după administrarea serului.

Masca va fi obligatorie categoric până în 2022. Vaccinul ne protejează pe dinăuntru, nu la nivelul mucoaselor. Dacă dăm masca jos, e posibil să luam virusul și să îl dăm celor care nu sunt imunizați”, a declarat cunoscutul medic.

204.185 persoane vaccinate anti-COVID de la începutul campaniei

Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 17 ianuarie a.c., ora 17.00, este următoarea:

  1. Număr total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore): 8.095 persoane vaccinate, din care 875 persoane vaccinate cu rapel;
  2. Număr total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020): 204.185 persoane vaccinate, din care 875 persoane vaccinate cu rapel;
  3. Număr total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (în ultimele 24 de ore): 52 reacții comune și minore, din care:

9 reacții de tip local;

43 reacții generale.

  1. Număr total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020): 764 reacții comune și minore, din care:

288 reacții de tip local cu durere la locul injectării;

476 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie).