Ce ar fi făcut Alexandru Rafila la Ministerul Sănătății dacă era în locul lui Nelu Tătaru: „Mi se pare absolut inexplicabil”

Publicat: 18 10. 2020, 07:47
Alexandru Rafila, sincer după ce s-a înscris în PSD: “Zona politică din România nu are cea mai bună reputaţie”

Alexandru Rafila a anunțat smbătă, 17 otombrie, ce ar fi implementat la nivelul Ministerului Sănătății dacă era în locul lui Nelu Tătaru,  astfel încât criza povocată de coronavirus să fie gestionată mai bine.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat că ar fi înființat un centru operativ, cu atribuții clare în domeniul gestionării crizei provocate de coronavirus, dar ar fi făcut și mai puține vizite de lucru în țară, potrivit Digi24.

„În primul rând, aș fi circulat mai puțin prin țară în vizite de lucru. Nu cred că este momentul vizitelor de lucru”, a răspuns Alexandru Rafila.

Ce ar fi implementat Rafila la Ministerul Sănătății

Reprezentantul României la OMS susține că ar fi trebuit înființat un centru operativ la nivelul ministerului, în care fiecare să aibă atribuții și răspunderi clare și să se asigure că zona lui are alocate toate resursele necesare. Acesta a susținut că în prezent organigrama ministerului nu prevede acest lucru, iar atribuțiile sunt amestecate.

„În momentul de față trebuie făcută la nivelul Ministerului Sănătății – de fapt, am și propus acest lucru în luna aprilie, cred – trebuie făcut un centru operativ cu atribuții foarte clare pentru ministrul Sănătății, secretarii de stat, corelarea acestor persoane, care trebuie să fie în fruntea unor activități, în modul următor: trebuie să am un responsabil pentru sănătatea publică, un responsabil pentru asistența medicală, un responsabil pentru logistică. În fiecare zi trebuie să existe niște ședințe operative de evaluare a situației din teren și o alocare de resurse și de nevoi pentru fiecare dintre județele din țară.

Lucrul ăsta, din păcate, nu se întâmplă, atribuțiile sunt intricate (amestecate – n.r.), organigrama Ministerului Sănătății după modificarea care a avut loc nu cu foarte mult timp în urmă nu prevede – mie mi se pare absolut inexplicabil – nu apare cuvântul sănătate publică. Deci noi avem o urgență majoră de sănătate publică, avem un sistem de sănătate publică format din Institutul Național de Sănătate Publică și Direcțiile de Sănătate Publică, iar corespondentul acestor structuri din teritoriu nu există în Ministerul Sănătății. Este o chestiune pe care, sincer, nu o înțeleg și din punct de vedere conceptual al organizării unui sistem de sănătate nu are niciun fel de justificare”, a mai spus Alexandru Rafila.

De asemenea, acesta consideră că numărul mare de decese asociate COVID-19 din România prin faptul că nu există „o uniformitate” în ceea ce priveşte tratarea pacienţilor.

Rafila, despre pandemie: „Controlul este în pericol să fie pierdut”

„Situaţia nu este ţinută sub control sau, să nu dăm o tentă care ar putea fi considerată politică: controlul este în pericol să fie pierdut. Dincolo de creşterea numărului de cazuri, în viaţa reală ne confruntăm cu situaţii foarte dificile, în care multe persoane bolnave nu au acces la un diagnostic la timp, nu au acces la un transfer într-o unitate medicală la timp şi lucrurile astea, dacă acum sunt sporadice, pot deveni o regulă”, a declarat Alexandru Rafila într-o emisiune difuzată sâmbătă, 17 octombrie, de Digi 24.

Reprezentantul României la OMS susţine că atunci când acest lucru se va întâmpla, „atunci oamenii cred că mulţi se vor speria, mulţi se vor revolta şi lucrul ăsta ar trebuie evitat tocmai ca să nu aibă impact politic”.