Ce spun românii „sechestrați” în Italia. Mărturii cutremurătoare. „Nu mă pot opri din plâns”

Publicat: 10 03. 2020, 12:32
In Italy, police officers and soldiers check passengers leaving from Milan's main train station on Monday.

Autoritățile de la Roma au decis să bage în carantină toată țara, o măsură fără precedent în ultimele decenii! Nimeni nu intră, nimeni nu iese din țară, magazine închise, aeroporturi goale, gări abandonate, teatre și muzee cu lacăte puse. Italia pare o scenă apocaliptică zugrăvită de un pictor furios pe viață.

După China, Italia are cea mai mare rată de mortalitate în rândul statelor atacate de coronavirus. Nordul Italiei, cel puțin, arată ca un incubator pentru Covid-19. Numărul deceselor a ajuns la aproape 400 și zilnic sunt raportate noi și noi cazuri de îmbolnăviri.

Antena 1 a luat legătura cu mai mulți români ajunși „prizonieri” în Italia. Anca lucrează în Linetea de aproape 12 ani și spune că se simte ca la închisoare: Suntem cu toţii blocaţi! Nu avem voie să ieşim, să venim acasă. O să rămân și fără loc de muncă și nu te primeşte nimeni. Acum, cu microbul ăsta, cum e peste tot, nu o să zică nimeni «Hai, stai la mine! Îţi dau o cameră!». Nu o să vrea nimeni. Toată lumea e speriată! Nu mă pot opri din plâns!”.

Asistentă medicală, Daniela afirmă că „vizitele care nu sunt programate şi nu sunt foarte urgente au fost amânate. Autorităţile încearcă, fac tot posibilul să mărească numărul de locuri la terapie intensivă”.

Situația e gravă în toată lumea. La Bruxelles, s-au confirmat cazuri de coronavirus inclusiv printre angajații NATO, iar în Germania şi Franţa s-a depăşit pragul psihologic de o mie de persoane infectate. În Spania, printre bolnavi se află şi un român, internat în stare critică.

În același timp, la Wuhan, în China, viaţa pare să reintre în normal. Oamenii se întorc la muncă, iar 14 spitale de campanie s-au închis.