CORONAVIRUS. Sfaturi pentru cardiaci. Cum vă feriți de Covid-19. Recomandări de la medici

Publicat: 27 04. 2020, 09:44
Actualizat: 27 04. 2020, 09:58
CORONAVIRUS. Sfaturi pentru cardiaci. Cum vă feriți de Covid-19. Recomandări de la medici / Sursa FOTO: piqsels.com

Chiar și în plină pandemie de Covid-19, mortalitatea având cauză cardiovasculară a rămas pe primul loc atât în România, cât și în Uniunea Europeană. Tocmai de aceea medicii specialiști recomandă pacienților cu probleme de inimă să fie foarte atenți în această perioadă și să se protejeze.

Ce efecte are coronavirusul asupra inimii? Pot fi asociate bolile cardiovasculare și hipertensiunea cu un risc crescut de mortalitate în infecția cu Covid-19. La aceste întrebări a răspuns medicul cardiolog Iuliana Petre, citată de RTV.

Specialiștii în virusologie au descoperit că cea mai gravă complicație a Covid-19 este pneumonia cu insuficiență respiratorie acută. În schimb, sunt foarte rare efectele directe ale virusului asupra inimii (miocardita limfocitară sau virală) și, de obicei, complicațiile cardiovasculare reprezintă o consecință a severității bolii respiratorii.

S-a descoperit că vârsta de peste 60 şi mai ales comorbiditățile (boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, diabet zaharat, boli pulmonare cronice, neoplasm etc) sunt principalii factori de risc în decesului cauzat de infecția cu noul coronavirus.

Hipertensiunea arterială, risc crescut de mortalitate

Iar dintre comorbidități, studiile clinice au arătat că bolile cardiovasculare sunt pe primul loc în privința riscului de deces. De exemplu, în țările în care a existat o incidență foarte mare a infecției cu SARS-CoV-2, pacienții care aveau boli cardiovasculare acute (infarct miocardic acut) au fost diagnosticați mult mai târziu cu Covid-19 și, în consecinţă, au prezentat cele mai multe complicații.

Raportări anterioare venite din China au sugerat că hipertensiunea arterială se asociază cu un risc crescut de mortalitate. Pe cale de consecință, s-a speculat că tratamentul hipertensiunii cu o clasă de medicamente larg folosită la acești pacienți (inhibitorii de enzimă de conversie ai angiotensinei/ blocanții de receptori ai angiotensinei) ar avea un potențial efect advers. Totuși, aceste speculații nu au și o bază științifică solidă.

Ba, mai mult de atât, unele studii pe animale sugerează că ar avea mai degrabă un rol protector pe termen lung asupra complicațiilor pulmonare.

Din acest motiv, societatea europeană de cardiologie le recomandă pacienților cu hipertensiune arterială să-şi continue tratamentul cu antihipertensivele uzuale. În fond, dacă tratamentul este bine tolerat de organism, iar tensiunea arterială este ţinută sub control, nu există motive pentru a face o schimbare.

Ca un sfat foarte important: pacienții cu boli cardiovasculare (sau care prezintă factori de risc) trebuie să renunțe la fumat în această perioadă! Este recomandat consumul de fructe, legume şi alimente sărace în grăsimi de origine animală.