Coronavirusul nici măcar nu s-a „încălzit”. Ce se va întâmpla în România la 1 mai!

Publicat: 02 04. 2020, 11:13
Actualizat: 02 04. 2020, 12:31
CORONAVIRUS. Țara care are de 12 ori mai multe cazuri de Covid-19 decât cele raportate!

Prof. dr. Alexandru Rafila avertizează că impactul maxim al infecției cu noul coronavirus va fi resimțit în jurul datei de 1 mai. „Până acum am avut o creștere oarecum liniară, n-a fost o creștere abruptă, ați văzut că numărul de cazuri înregistrate zilnic a variat între 150 și 300 de cazuri, n-am avut mai mult de 300 de cazuri”.

Însă, susține Rafila, „dacă acest trend va continua, ne dorim să fie așa pentru că, dacă vom avea o dublare a numărului de cazuri înregistrate zilnic, atunci o să avem o problemă cu asigurarea condițiilor de tratament. Deocamdată, nu se pune această problemă, nu sunt supraaglomerate secțiile de ATI”.

În opinia sa, „numărul maxim de cazuri noi, înregistrate zilnic, va fi undeva în jurul datei de 1 mai, între 25 aprilie și 1 mai, pentru că-n perioada sărbătorilor de Paște cu siguranță vor exista mai multe îmbolnăviri din cauza contactelor sociale care se vor intensifica, în ciuda recomandărilor autorităților”.

Alexandru Rafila arată în ce mod pot fi protejate cadrele medicale de la îmbolnăvire: oferirea echipamentului de protecție (mască, vizieră sau ochelari, mănuși și un halat impermeabil) și programe serioase de prevenire a infecțiilor în fiecare spital din țară. A doua măsură revine, însă, managementului spitalului respectiv.

Referitor la testele care urmează a se face în România, Alexandru Rafila a subliniat că speră să fie o procedură rapidă, care să nu se întindă pe mai mult de o lună: „Sper că-n decurs de 3-4 săptămâni să înceapă acest studiu. O să aprecieze eficacitatea comparativă a unor tratamente care deja se regăsesc în schemele terapeutice atât în România, cât și-n multe alte state”.

Prof. dr. Alexandru Rafila mai arată și că există posibilitatea infectării în mai multe spitale din România: „Întotdeauna există, nu trebuie exclusă posibilitatea asta”.

În finalul intervenției la Realitatea Plus, președintele Societății de Microbiologie a spus că se așteaptă ca pandemia să evolueze în perioada următoare. Atenție, avertizează Rafila, cele mai multe cazuri „sunt în țări dezvoltate care au capacitatea să gestioneze această problemă”.