COVID -19. Gabriela Firea: „Dacă amânăm testarea vom avea prea multe persoane infectate”

Publicat: 11 05. 2020, 11:46
NEMULȚUMIRE. Firea spune că va depune plângeri penale la adresa conducerilor DSP şi Ministerului Sănătăţii / Sursă Foto: Gândul

Primarul general, Gabriela Firea, a declarat luni, la începutul ședinței Consiliului General al Municipiului București că testarea bucureștenilor de coronavirus nu poate fi amânată. CGMB dezbate azi proiectul „Testăm pentru București”.

„Iată că a venit timpul să fim alături de bucureștenii care nu sunt în carantină și nu au nici simptome. Această testare ne va da imaginea infectării din acest moment, ca să putem lua cele mai bune măsuri de relaxare. PMB, prin ASSMB, va realiza parteneriate cu toate spitalele de stat și clinicile private care vor dori să intre în acest proiect și care dețin aparate PCR. Vom lansa, apoi, platforma unde se vor putea înscrie online voluntar bucureștenii care vor să fie testați”, a declarat, luni, Gabriela Firea, în cadrul ședinței CGMB.

Proiectul „Testăm pentru București” va fi supus dezbaterii CGMB în ședința de luni.

Firea mai spune că testarea nu trebuie amânată.

„Dacă amânăm, vom avea prea multe persoane infectate fără simptome. În acest moment, nu mai sunt foarte multe persoane în carantină. Nu vom aglomera cu testele noastre aparatele folosite pentru testarea celor simptomatici. Nu dăm vouchere, nu plătim populația să vină să se testeze, este vorba de un deocont pe care îl facem pentru clinici și spitale”, a mai precizat Gabriela Firea.

Cetăţenii din Bucureşti care solicită participarea, în mod voluntar, la efectuarea testării PCR, în vederea depistării infectării cu virusul SARS-CoV-2, ar urma să beneficieze de un sprijin financiar în valoare de 200 de lei. Beneficiari vor fi cetăţenii municipiului Bucureşti care vor solicita, în mod voluntar, înscrierea în cadrul proiectului şi nu se află în categoriile definiţiilor de caz, astfel cum sunt stabilite prin Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, elaborată de către Institutul Naţional de Sănătate Publică din România. În termen de cinci zile de la comunicarea hotărârii, ASSMB va elabora regulamentul privind implementarea proiectului.

Proiectul se va derula pe parcursul anului 2020 şi se va adresa unui număr de 11.000 de beneficiari. Bugetul alocat este de 2.233.000 lei, dintre care 2.200.000 lei reprezintă sprijinul financiar acordat, 30.000 lei – realizarea unei aplicaţii online de înscriere în cadrul proiectului şi 3.000 de lei – hosting aplicaţie online.