COVID-19. Lipsa de vitamina D și mortalitatea în pandemia de coronavirus. Un medic român din SUA trage un semnal de alarmă

Publicat: 14 05. 2020, 10:06
Actualizat: 06 04. 2021, 23:49

Medicul Ion Alexie, din Las Vegas, Statele Unite ale Amercii, declară că specialiştii din mai multe state au făcut o legătură între carenţa de vitamina D din organism şi infecţia Covid 19. 

„Vitamina D este o vitamină care este necesară scheletului să fie puternic şi strong. Noi testam pe toată lumea oricând, şi se pare că şi italienii şi francezii, şi am impresia că şi în China au testat, apoi au pus informaţia pe computer care a arătat că cei care aveau deficienţă de vitamina D au avut mortalitate mai mare”, spus la Marius Tucă Show Dr. Ion Alexie,  medic infecţionist la un spital din Las Vegas.

Vitamina D ajută mult sistemul osos

„În mod normal se folosesc 1.000 de unităţi internaţionale (ui ) de vitamina D pe zi, aia este doza care ne trebuie, acum eu aş folosi 2.000 de unităţi”, spune Dr. Ion Alexie, infecţionist

Nu este un secret faptul că vitamina D, supranumită şi „vitamina soarelui”, are un rol cheie în fixarea calciului şi fosforului în organism, deci ne ajută să avem un sistem osos puternic, şi ajută sistemul imunitar să funcţioneze normal. Trebuie să ai grijă pentru că de multe ori nu poţi lua cantitatea necesară de vitamina D doar din alimentaţie, aşa că întreabă medicul despre când şi câtă vitamina D să iei, scrie Mediafax.

Mai multe studii arată că poate lupta cu noul virus

De altfel, au apărut mai multe dovezi care sugerează că pacienții care suferă de COVID-19 și au un nivel ridicat de vitamina D au mai multe șanse să supraviețuiască bolii, relatează publicația britanică Daily Mail, care citează un studiu realizat în SUA.

Un studiu din SUA a descoperit că pacienții cu deficiență severă de vitamina D au de două ori mai multe șanse să experimenteze complicații majore și să moară din cauza coronavirusului.

Cercetătorii de la Northwestern University spun că dovezile analizelor de laborator sunt încă preliminare, fiind prundeți în a da un verdict.

Oamenii de știință solicită mai multe cercetări pentru a înțelege care este cauza acestei legături între vitamina D și mortalitatea legată de coronavirus.

Vitamina D poate fi asimilată de corpul uman fie prin anumite alimente, cum ar fi peștele și ciupercile, sau poate fi produsă de celulele pielii prin expunerea la lumina soarelui. NHS spune că adulții ar trebui să asimileze în jur de 10 micrograme de vitamina D în fiecare zi.