COVID-19. Tratamentul care ar trebui administrat încă de la începutul infecției. Sunt vizați și asimptomaticii

Publicat: 28 04. 2020, 09:12
Foto Pixabay.com - caracter ilustrativ

Societatea Internațională de Hemostază și Tromboză recomandă administrarea de tratament anticoagulant încă de la începutul infecției cu coronavirus, chiar și pentru persoanele care nu sunt vulnerabile în fața bolii COVID-19. Acerst tratament împiedică formarea cheagurilor de sânge.

Specialiștii sunt de părere că acest tratament ar trebui administrat tutoror pacienților care suferă de COVID-19, inclusiv celor asimtomatici, sau care nu au simptome severe.

Virusul intră în organism prin receptorii de tip ACE-2, situați în mucoasa nazală, mucoasa oculară și mucoasa orală. Acest tip de receptori se regăsesc și în interiorul vaselor de sânge. Dacă virusul atacă această structură, vasul de sânge formează cheaguri pentru a se apăra.

„Dacă tu lezezi o celulă endotelială, organismul, așa e capabil el să se apere. Pentru că, dacă vasul s-a rupt, organismul trebuie să oprescă cumva sângerarea. El trebuie să formeze ca un dopușor. Organismul sesizează aceste leziuni și așa face aceste cheaguri de sânge. Peste tot unde se produc aceste leziuni, se produc și chegulețe de sânge”, declară Mihaela Andreescu, medic primar hematolog, citată de ProTv.

Tratamentul anticoagulant, recomandat pentru debutul infecției

„Ideea e să testăm oricât de mulți ca să știm care e infectat și să reducem astfel numărul pacinților care vor deveni gravi. Ei spun să dăm profilactic terapie anticoagulantă. Acest tratament trebuie introdus în protocol și nu exclude antiviralele și nici hidroxiclorochina. E foarte important să nu începem să ne automedicăm, pentru că există interacțiuni severe medicamentoase. Dacă ne apucăm să luăm de capul nostru fară să fie recomandat de un medic s-ar putea să face mult mai mult rău decit bine”, susține medicul.