CREDINȚA ÎN VREMEA PANDEMIEI. IRES: Peste un sfert dinte români s-au rugat mai mult. Trei sferturi cred în îngeri

Publicat: 29 03. 2020, 18:41
În plină pandemie de coronavirus, zeci de persoane s-au înghesuit la o slujbă de pomenire a morților, sâmbăta trecută, la Iași / Sursa: Facebook - Dragos Pascaneanu

Un studiu al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) arată că peste un sfert dintre români s-au rugat mai mult de când a apărut pandemia de COVID-19.

Cercetătorii IRES și-au propus să vadă dacă sunt comportamentul religios și credințele colective ale românilor diferite în vremea pandemiei, față de perioada anterioră.

Analiza, publicată duminică, este a treia parte a unui studiu complex, realizat de IRES în perioada 21 – 24 martie 2020, cu privire la atitudinile, practicile și comportamentele românilor pe durata restricțiilor reglementate de starea de urgență impusă de pandemia de COVID – 19.

Jumătate dintre români cred în diavol

  • 9 din 10 români cred în Dumnezeu.
  • 8 din 10 români cred că există suflet.
  • 85% cred în păcat.
  • Trei sferturi cred în îngeri.
  • 7 din 10 cred în rai și doar puțin peste jumătate cred în iad.
  • Jumătate dintre români cred în viața de după moarte, un procent similar (44%) cred în învierea morților, iar 1 din 5 români cred în reîncarnare.
  • Jumătate dintre români cred în diavol, iar 45% cred în telepatie.
  • Peste un sfert dintre români spun că se roagă de mai multe ori pe zi, peste o treime afirmă că se roagă zilnic, iar 12% au acest obicei o dată pe săptămână.
  • O treime dintre participanții la studiu spun că rugăciunea i-a ajutat în foarte mare măsură de-a lungul vieții, iar 4 din 10 susțin că i-a ajutat în mare măsură, în timp ce doar 7% spun că nu i-a ajutat deloc.

Femeile, persoanele între 36 și 51 de ani și cei care locuiesc în mediul rural spun în proporții mai ridicate că rugăciunea i-a ajutat în foarte mare măsură de-a lungul vieții.

  • Mai mult de un sfert dintre români spun că țin postul Paștelui.

Acest obicei este prezent într-o mai mare măsură în rândul vârstnicilor, la persoanele cu educație scăzută și la cei din regiunea Moldovei.

Femeile, mai religioase

  • Peste un sfert dintre români s-au rugat mai mult în perioada pandemiei, iar 62% spun că s-au rugat mai puțin.

Femeile, persoanele peste 51 de ani, cei cu educație scăzută și persoanele din mediul rural sunt respondenții care au avut acest comportament în proporții mai ridicate.

  • Doar 1 din 10 români au afirmat că au fost la biserică în săptămâna 14 – 17 martie, iar 43% dintre aceștia au spus că au participat la slujba de duminică, în timp ce o treime au fost la biserică doar în afara liturghiilor de duminică.
  • 15% dintre români recunosc că au discutat subiectul pandemiei de COVID – 19 cu un preot sau cu un duhovnic.

Au făcut acest lucru în proporții mai ridicate respodenții din mediul rural, cei cu educație scăzută și cei care locuiesc în regiunea Moldovei, arată studiul IRES.

Fișa tehnică a studiului:

Volumul eșantionului: 1.553 indivizi de 18 ani și peste

Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național

Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2,5%

Perioada realizării anchetei: 21 -24 martie 2020

Metoda: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)