Cum afectează noul coronavirus creierul uman. Legătura dintre bolile sistemului nervos și Covid-19

Publicat: 26 10. 2020, 18:34
Actualizat: 26 10. 2020, 18:34
Cum afectează noul coronavirus creierul uman. Legătura dintre bolile sistemului nervos și Covid-19 / Sursa FOTO: https://content.thriveglobal.com

Există o legătură între bolile sistemului nervos și Covid-19, arată un studiu efectuat de cercetătorii americani. Pentru cine se mai îndoia că noul coronavirus nu afectează și creierul uman, articolul din The Telegraph este cel mai puternic argument.

Oamenii de știință din Chicago sunt cei care au studiat legătura dintre virusul SARS-CoV-2 și unele probleme de sănătate, precum tulburările cerebrale.

Cum afectează noul coronavirus creierul uman. Cazul pacientului din Israel

Martie 2020. Europa este cucerită de Covid-19, teroarea își face simțită prezența pe „Bătrânul continent”. La un spital din Israel, un bărbat este adus în stare critică, cu tuse seacă și fără miros. Ulterior, el a făcut febră puternică, acuzând și o stare continuă de oboseală. A fost supravegheat trei zile, iar apoi, trimis acasă, în carantină la domiciliu.

N-a trecut mult timp până ce pacientul (vindecat) a observat o modificare în scrisul de mână – literele deveniseră mai mici, erau înclinate și aproape indescifrabile. Mai mult, prezenta și dificultăți de vorbire fluentă, iar trimiterea unui sms, un adevărat chin fiindcă mâna dreaptă îi tremura incontrolabil. În scurt timp, simptomele s-au înrăutățit, drept pentru care bărbatul s-a întors în spital, dar ca pacient pe secția de Neurologie, cu grave disfuncții la nivelul creierului și al sistemului nervos. Testele efectuate i-au adus un diagnostic cutremurător: Parkinson!

Cum afectează noul coronavirus creierul uman. SARS-CoV-2 vine cu delir și chiar AVC!

Jurnaliștii de la The Telegraph scriu că acesta nu este un caz aparte, dimpotrivă. În toată lumea au fost pacienți care aveau, pe lângă dificultăți în respirație și tuse, și o gamă largă de afecțiuni neuronale, de la delir și dificulăți de concentrare până la AVC (accident vascular cerebral) și Parkinson.

Astfel, în Marea Britanie s-a înființat un comitet care studiază toate rapoartele medicale ale pacienților Covid care au suferit de tulburări cerebrale. Dr. Hadi Manji, neurolog renumit, face parte din acest comitet: „A trebuit să ne întâlnim săptămânal din cauza numărului foarte mare de cazuri cu probleme neurologice”, povestește el.

O treime dintre pacienții Covid au suferit de tulburări la nivel mental, de la confuzie la lipsa de reacție. Mai mult, până la 80% dintre cei internați în Terapie Intensivă suferă de delir!