De ce ne mai vaccinăm anti-COVID, dacă rămânem infecţioşi? Cum răspunde Adrian Marinescu, medic la Institutul „Matei Balş”

Publicat: 15 12. 2020, 21:58
Actualizat: 06 04. 2021, 14:36
Dr. Adrian Marinescu, director medical al Institutul „Matei Balș” din Capitală

Adrian Marinescu, medic specialist la Institutul Naţional de Boli Infecţionase „Matei Balş” a răspuns, într-o intervenţie la Antena 3, temerilor că vaccinul anti-COVID nu va opri pandemia, întrucât cei care se vaccinează ar putea răspândi, în continuare, virusul.

Discuția vine în contextul în care chiar șeful companiei farmaceutice Pfizer, care produce unul dintre vaccinurile anti-COVID, a recunoscut că o persoană vaccinată poate transmite infecţia mai departe.

Vaccinul are următorul rol: să împiedice îmbolnăvirea, să nu facem forme severe, pentru a diminua mortalitatea. Să nu mai vedem 200 de morţi pe zi (în România). Infectarea se referă la faptul că virusul ajunge la nivelul porţii de intrare. Da, poate să ne infecteze. Doar că rămâne acolo. Nu provoacă mai departe alte modificări (…) S-ar putea ca şi transmiterea mai departe să se facă într-o mai mică măsură, însă nimeni nu poate să garanteze că nu vom transmite virusul mai departe. Ce înseamnă în plan practic: să luăm cazul virozelor de sezon. Ele se transmit în cadrul familiilor, al cunoscuţilor, dar nu duc la o îmbolnăvire severă. Ajungem să ne curgă nasul, să avem o simptomatologie uşoară. Nu ne vom îmbolnăvi şi nu ne va fi pusă viaţa în pericol. Asta va face, de fapt, vaccinul şi asta vrea să spună compania Pfizer”, a explicat medicul Adrian Marinescu la Antena 3.