Directorul OMS, dezamăgit de atitudinea Chinei. Care este motivul

Publicat: 06 01. 2021, 14:49
OMS Sursa foto: Shutterstock

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat în cursul zilei de marți că este „foarte dezamăgit” de atitudinea autorităților chineze, care nu au autorizat încă accesul echipei de experți internaționali OMS care să analizeze originile pandemiei de COVID-19.

Echipa, formată din zece specialiști, urma să plece la începutul lunii ianuarie în China în cadrul unei misiuni de cercetare a primelor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, raportat inițial în 2019 în orașul chinez Wuhan, informează Agerpres.

„Astăzi (marţi, n. red.) am aflat că oficialii chinezi nu au finalizat încă demersurile necesare pentru sosirea echipei în China. Am fost în contact cu înalţi oficiali chinezi şi am reiterat faptul că misiunea reprezintă o prioritate pentru OMS”, a spus Ghebreyesus în legătură cu această misiune, despre care a precizat că a fost organizată împreună cu Beijingul.

Misiunea ar urma să fie condusă de Peter Ben Embarek, expert al OMS în zoonoze, care a efectuat o călătorie în China în luna iulie a anului trecut, într-o misiune preliminară.

Doi membri ai echipei internaţionale îşi începuseră deja călătoria în China. Unul dintre ei s-a întors, iar celălalt este în tranzit într-o altă ţară, a declarat directorul Programului pentru urgenţe sanitare al OMS, Mike Ryan.

Experții OMS vor avea o misiune dificilă

Întârzierea cu care autoritățile chineze au acceptat o anchetă independentă va îngreuna misiunea echipei OMS, deoarece experții vor avea dificultăți majore în a identifica primele urme ale virusului.

„Va fi incredibil de dificil de identificat originea virusului”, a declarat Ilona Kickbusch de la Institutul Universitar de Studii Internaţionale şi Dezvoltare din Geneva.

Oamenii de ştiinţă cred în general că gazda iniţială a virusului a fost un liliac, însă animalul intermediar care a permis contaminarea umană nu este cunoscut.

Presa chineză susține din ce în ce mai des ipoteza importării virusului prin intermediul alimentelor congelate, teorie respinsă de OMS.

Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății vor intra în carantină timp de două săptămâni după ce vor ajunge la Beijing. Totodată, aceștia vor avea la dispoziție doar trei, cel mult patru săptămâni pentru realizarea anchetei privind apariția noului tip de coronavirus.