Doctor celebru de la noi: „Trebuie pregătită medicina de dezastre / Unde sunt rezervele de alimente?”

Publicat: 29 10. 2020, 14:32
Gest extrem! Un medic ATI s-a sinucis la 28 de ani

Medicul oftalmolog Monica Pop este de părere că medicina de dezastre trebuie să existe în strategia oricărui guvern, în situații de cataclism, cum sunt cutremurele, pandemiile sau inundațiile.

„Dezastrele există de cînd lumea, chiar dacă sint rare ( speram ) si nu trebuie să gasească niciodată un sistem nepregatit. Pregătirea pentru asistența medicală în caz de dezastru, de catastrofă,TREBUIE sa existe în strategia oricărui guvern care pune pe plan superior sănatatea. Din păcate, nu se prea gîndesc cei în cauză la acest aspect desi se știe că în orice moment se poate intîmpla o catastrofă, un cataclism, orice e posibil ( cutremure, pandemii, inundații grave, etc)”, a scris pe Facebook medicul Monica Pop.

„Pregătirea constă în existența unor depozite de materiale medicale”

Potrivit medicului, pregătirea constă în existența unor depozite de materiale medicale.

„Pregatirea constă în existenta unor depozite cu materiale in stoc permanent ( seringi, perfuzoare, material textil, paturi, mese de operatie, substante perfuzabile,măști, sonde, medicamente, etc). Acestea se rulează – cu o perioada inainte de data de expirare, se folosesc in spitale si se înlocuiesc cu altele noi si, tot asa! Asta s-a intimplat la marele cutremur, au fost de toate, nu a lipsit nimic din cele necesare pt a salva vieti. Si au fost salvate atîtea! Erau si rezerve de alimente! Rezervele de stat! Unde sunt rezevele?”,  a mai scris pe Facebook Monica Pop.

Explozie de noi cazuri de COVID

Până pe 29 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 229.040 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 163.852 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 6.481 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 6.764 de  persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În intervalul 28.10.2020 (10:00) – 29.10.2020 (10:00) au fost raportate 83 decese (52 bărbați și 31 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.975. Dintre acestea, 868 sunt internate la ATI.