Doctorul Valeriu Gheorghiţă, despre purtarea măștii de protecție: Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a fi eficientă

Publicat: 20 10. 2020, 15:46
Actualizat: 20 10. 2020, 15:47
Doctorul Valeriu Gheorghiţă, despre purtarea măștii de protecție: Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a fi eficientă / Sursă FOTO: Pixabay

Doctorul Valeriu Gheorghiţă, medic primar de boli infecțioase la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, explică faptul că purtarea măștii de protecție este cea mai importantă măsură prin care oamenii pot contribui la limitarea răspândirii SARS-CoV-2. Specialistul punctează și câteva condiții astfel încât masca să fie cât mai eficientă.

Medicul reiterează importanța respectării tuturor mijloacelor de de prevenție, respectiv purtarea măștii, distanțarea fizică și igiena, acesta apreciind că măsurile pot asigura un nivel de protecție de aproape 100%, potrivit stiri.tvr.ro.

Cum trebuie purtată masca de protecție pentru a fi eficientă

De asemenea, specialistul a explicat și care sunt condițiile astfel încât masca de protecție să fie cât mai eficientă.

„Să fie corect pusă, să acopere nasul și gura, să nu fie refolosita, pentru că o mască mototolită pe care o punem în buzunar, o scoatem este o mască contaminată, care nu mai are nicio valoare din punct de vedere medical”, a explicat acesta.

Doctorul Valeriu Gheorghiţă subliniază și faptul că măsura de purtare a măștii dacă este asociată cu „aerisirea spațiilor închise unde crește concentrația de particule virale (…) distanțarea fizică și igiena sunt lucrurile care ne pot asigura aproape un nivel de sută la suta protecție”.

Importanța respectării mijloacelor de protecție este cu atât mai mare cu cât secțiile ATI din România încep să fie pline.

„Un număr foarte mare de cazuri severe și critice care depășesc capacitatea de Terapie Intensivă se asociază cu creșterea ratei de deces”, a mai punctat doctorul.

Situație alarmantă în Brăila. Secţia de Terapie Intensivă pentru bolnavii de COVID-19 de la Spitalul Judeţean este plină

Situație alarmantă la Secţia de Terapie Intensivă dedicată bolnavilor de Covid-19 de la Spitalul Judeţean din Brăila: nu mai sunt locuri libere. Cele opt paturi sunt ocupate de pacienţi în stare gravă, iar conducerea spitalului caută soluţii pentru a găsi noi spaţii. În spitalul nu mai sunt locuri decât pentru bolnavii cu forme uşoare.

Secţia de Terapie Intensivă pentru bolnavii de Covid-19 de la Spitalul Judeţean din Brăila este plină. Opt paturi sunt ocupate de pacienţi, iar medicii încearcă să găsească soluţii ca să suplimenteze locurile. În cazul unor urgenţe, în secţie mai poate fi instalat doar un pat, iar altă soluţie este transferarea unor pacienţi în alte judeţe.